Babišovu menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD považuje za dobrou variantu sedm procent občanů Česka. Dalším 59 procentům nevadí, i když ji nehodnotí jako ideální. Proti novému koaličnímu kabinetu se staví 28 procent respondentů. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi.

Komunistická podpora vládě však nevadí téměř polovině oslovených.

Červnový průzkum agentura provedla na 1200 lidech. Z nich 59 procent uvedlo, že vláda ANO a ČSSD není ideální, ale nevadí jim.

Tuto druhou Babišovu vládu však vítá a považuje za dobrou variantu pouhých sedm procent oslovených.

Za nepřijatelnou takovou vládu označilo 28 procent lidí.

Nejvíce vadí vláda ANO a sociálních demokratů voličům ODS, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Pirátů. Příznivci hnutí ANO v 81 procentech vládu nepovažují za ideální, ale nevadí jim, stejně jako 78 procentům voličů ČSSD.

Vládu by v Poslanecké sněmovně měla tolerovat KSČM, což vadí 42 procentům oslovených. Problém s tím nemá 49 procent respondentů.

Proti spolupráci s komunisty se staví zejména voliči ODS (84 procent) a Pirátů (74 procent).

Příznivců ANO se proti vyslovilo 26 procent, SPD 24 procent a sociální demokracie 19 procent. Tolerance vládě se nelíbí ani 16 procentům oslovených komunistických voličů.

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě 11. července.

Místa v kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) si rozdělilo hnutí ANO a ČSSD, ve Sněmovně jim podporu slíbili komunisté. (sfr)