Portugalsko chce s pomocí migrantů zastavit úbytek obyvatelstva.

Zatímco většina evropských států chce migraci omezit, Portugalsko má o uprchlíky zájem. Země totiž chce s pomocí běženců zastavit úbytek obyvatelstva. Portugalský premiér António Costa řekl, že Portugalsko „potřebuje více imigrantů a nebude tolerovat xenofobní debatu“.

K summitu Evropské unie, který proběhl v tomto týdnu v Bruselu, sdělil, že to byl „obtížný summit a že shoda vyjádřená v dohodě nezastírá hluboké rozdělení, jež ohrožuje Evropskou unii“.

Podle jedné studie by Portugalsko potřebovalo každoročně 75 tisíc nových občanů, aby si udrželo stabilní úroveň aktivní populace. Ta nyní tvoří jen polovinu z 10,4 milionu občanů země.

Portugalská vláda přijala několik nových rozhodnutí. Ta zjednoduší vyřizování víz pro mladé podnikatele, kteří v zemi chtějí založit firmu.

Během let 2012-2015 z Portugalska odešlo 300 tisíc obyvatel za lepšími podmínkami jinde.

Statistický úřad konstatoval, že až loni poprvé po šesti letech se poměr příchozích a odcházejících vyrovnal.

Úřady v roce 2017 vydaly 61 400 nových povolení k pobytu, což byl roční nárůst o 31 procent. Počet cizinců žijících v zemi se zvýšil o šest procent na 422 tisíc.

V rámci unijního programu přijímání uprchlíků, kteří se dostali do Evropy mezi lety 2015 až 2018, Portugalsko přijalo 1552 běženců. V zemi ale zůstala jen polovina. Ostatní odešli do evropských států nabízejících lepší ekonomické podmínky, hlavně do Německa a Británie.

Migrace: „Velký úspěch“ summitu EU je fakticky vítězstvím migrantů při invazi do Evropy

V4 dosáhla vítězství, zhodnotil Babiš summit EU o migraci. Kvóty nebudou

(pel)