EU by se mohla rozšířit o balkánské země...

Evropská unie jedná o vstupu do EU s Albánií, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou horou, Makedonií a Kosovem. Podle eurokomisaře pro sousedskou politiku a rozšíření Johannese Hahna má každá z těchto zemí šancí na členství.

Na dotaz, zda bude moci Srbsko s Černou Horou, které v přibližování k EU nejvíce pokročily, dosáhnout členství již v roce 2025, Hahn řekl, že tento termín je ambiciózní, ale možný.

Probíhající summit v Sofii, na němž se o možném rozšíření EU diskutuje, je od setkání v Soluni v červnu 2003 první podobnou schůzkou. Zabývat se bude nejen hospodářským a politickým propojováním balkánského regionu s evropským blokem, ale i společným bojem proti terorismu, nelegální migrací a bezpečnostní spoluprací včetně té kybernetické.

Žádný zásadní zlom v přiblížení zájemců o integraci do EU se ale od zasedání neočekává. Závěrečný dokument se tak spíše zaměří na to, co ještě balkánským státům zbývá udělat. Další schůzka v podobném formátu by měla být za chorvatského předsednictví EU v roce 2020.

Zatím naposledy se Evropská unie rozšířila v červenci 2013, kdy se 28. členem bloku stalo Chorvatsko. Kandidátský status mají vedle Srbska a Černé Hory také Albánie a Makedonie, přístupové rozhovory s Bruselem ale ještě nezahájily. Přihlášku do EU si podala i Bosna, která se ale zatím oficiálním kandidátem nestala. O Kosovu se hovoří jako o možném kandidátovi, neboť země ještě o přijetí oficiálně nepožádala. (jaz)