Američtí novináři chtějí, aby Ukrajina vyhodila Krymský most do povětří...

Američtí novináři z časopisu The Washington Examiner ve svém článku nabádali Ukrajinu, aby bombardovala nově vybudovaný most spojující Rusko s anektovaným Krymem. Rusko to považuje za výzvu k teroristickému činu a hrozí trestním stíháním.

Americký konzervativní týdeník v článku nazvaném „Ukrajina by měla vyhodit do povětří Putinův Krymský most“ napsal, že „Ukrajina má naštěstí prostředky k leteckému úderu proti mostu, aby ho aspoň dočasně vyřadila z provozu“.

Most je prý dostatečně dlouhý, aby bylo možné se vyhnout riziku lidských obětí.

Prezident Vladimir Putin slavnostně otevřel silniční most v úterý. Vláda o jeho stavbě rozhodla krátce poté, co ruská armáda anektovala ukrajinský poloostrov Krym na jaře 2014.

Autor komentáře Tom Rogan dále napsal, že Putin by na ukrajinské zničení mostu nejspíš odpověděl eskalací napětí na východě Ukrajiny, která podle něj ale během příštích několika měsíců pravděpodobně stejně přijde.

„Poškození mostu by vyslalo nepochybný signál z Kyjeva do Moskvy, že Ukrajinci nepřijmou pohodlné potvrzení Putinovy krádeže území. Spojené státy by mohly a měly podpořit Ukrajinu v tomto případě s důvěrou ve vlastní vojenskou sílu,“ doplnil Rogan.

Článek podle ruského velvyslanectví ve Washingtonu překročil veškeré hranice novinářské etiky.

„Očekáváme vysvětlení, protože daný materiál je odrazem redakční politiky. Svoboda slova nemůže být ospravedlněním výzvy k teroristickému aktu a k zabíjení lidí,“ citovala agentura Interfax z prohlášení ruských diplomatů.

Ambasáda připomněla, že „ruské zákony počítají s možností trestního stíhání lidí, kteří veřejně vyzývají k teroristické činnosti.“

(jaz)