Teroristický útok v Paříži: Útočník IS v Paříži bodal do kolemjdoucích lidí, jednoho člověka zabil.

V Paříži došlo k dalšími teroru. Islamista zaútočil v centru města na kolemjdoucí lidi nožem. Jednoho člověka zabil a dalších 5 zranil. K útoku se poté přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS), která atentátníka označila za svého „bojovníka“.

Podle Islámského státu útočník svým činem vyslyšel výzvy IS, aby přívrženci organizace napadali členy vojenské koalice vedené Spojenými státy, která bojuje proti extremistům v Iráku a Sýrii.

Francouzská armáda je aktivním členem koalice od roku 2014, připomněla agentura AP. Agentura Amak ale neposkytla žádný důkaz pro své tvrzení ani nesdělila totožnost útočníka.

Útok se odehrál v sobotu krátce před 21 hodinou v druhém pařížském obvodu v blízkosti paláce Garnier, který je sídlem Pařížské národní opery. Muž vytáhl nůž a začal bodat kolemjdoucí lidi. Prokurátor François Molins uvedl, že podle svědků útočník křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Policie se nejdříve snažila muže zastavit taserem, ale neuspěla. Pak ho zastřelili. Zdravotníci ošetřili pět zraněných, jedna osoba svým zraněním podlehla. Obětí se podle ministra vnitra Gérarda Collomba stal 29letý muž.

Francouzské úřady vyšetřují napadení jako možný teroristický čin. V průběhu noci a rána podle médií na základě otisků prstů identifikovali atentátníka. Jedná se údajně o Čečence, který se narodil v roce 1997 v Ruské federaci. Jeho rodiče již kontaktovala policie a začala je vyslýchat.

Pokud jde o Čečencovu státní příslušnost, informace médií se rozcházejí. Stanice BFM TV o něm informovala jako o ruském občanovi, podle zdroje AP měl ale francouzské doklady. Vyloučeno proto není, že byl držitelem ruského i francouzského pasu.

Le Penová zkritizovala vládu 

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci zdůraznil, že Francie neustoupí „nepřátelům svobody“. Ve svém vyjádření na twitteru rovněž pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka.

„Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody,“ řekl Macron.

Naopak šéfka krajní pravice Marine Le Penová využila útok ke kritice vlády.

„Občané Francie se již nespokojí s komentáři, očekávají činy,“ uvedla.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů, kteří už v minulosti využili jako zbraně i nožů, například v Marseille v říjnu 2017. Naposledy na konci března útočil islamista na jihozápadě Francie.

Při atentátu, který byl prvním od zrušení výjimečného stavu v loňském roce, zahynuli čtyři lidé. Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v roce 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí. Celkem od počátku roku 2015 zahynulo při teroristických útocích ve Francii podle AFP 254 lidí.

(pel)