Romové vyznamenali bývalé členy Sobotkovy vlády za zrušení vepřína v Letech.

Romové poděkovali členům bývalé Sobotkovy vlády za zrušení vepřína v Letech. Politikům, kteří se podle nich nejvíce zasadili o odstranění a odkup výkrmny, udělil Výbor pro odškodnění romského holokaustu ocenění. Byli mezi nimi bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a exministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD).

Výbor ocenil také bývalého starostu sousedních Mirovic Adolfa Vondráška. Ten počátkem 90. let umístil první památník romským obětem nacismu na mirovickém hřbitově.

Čtvrtým vyznamenaným byl náměstek ministra kultury René Schreier.

V Letech se konal pietní akt za oběti holocaustu. Ten se nesl právě ve znamení díků za nedávné zrušení vepřína v sousedství někdejšího koncentračního tábora.

Nově upravené pietní místo by chtělo Muzeum romské kultury veřejnosti představit za tři roky.

Výbor pořádá pietní setkání v Letec pravidelně, koná se u památníku, který tam v roce 1995 odhalil prezident Václav Havel.

Zařízení v Letech bylo otevřeno v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní tábor. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory.

Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

(pel)