Britská telekomunikační společnost Vodafone Group koupí za 18,4 miliardy eur (471 miliard korun) aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global. Vodafone tak kromě poboček Liberty Global v Německu, Maďarsku a Rakousku převezme také českou kabelovou společnost UPC.

Podle Vodafone dojde k naplnění transakce zhruba do poloviny příštího roku. Transakci v hodnotě 18,4 miliardy eur totiž musí ještě přezkoumat a schválit Evropská komise. Společnosti Liberty Global, vlastnící prodávané pobočky, zaplatí Vodafone v hotovosti 10,8 miliardy euro a převezme dluh ve výši 7,6 miliardy euro. Vodafone bude transakci financovat z vlastní hotovosti a vydá k tomu i nové dluhopisy.

Vodafone tím získá silnou podporu proti dominantnímu Deutsche Telekomu. Ten má významné postavení i v Maďarsku a Česku, kde nedávno T-Mobile (pobočka Deutsche Telekomu) získal operátora GTS se silnou infrastrukturní sítí. V Německu Vodafone předpokládá, že do roku 2022 bude mít vysokorychlostní domácí připojení k internetu 25 milionů domácností, což představuje zhruba 60 procent trhu.

Vodafone doposud nabízel koncovým zákazníkům pro připojení domácností v drtivé většině přeprodávané služby ADSL, nyní bude mít k dispozici téměř 1,5 milionu přípojek s vysokorychlostním internetem a kabelovou televizí. Podle výroční zprávy UPC operátor jen letos za první čtvrtletí připojil dalších 61 000 domácností.

Vodafone uvádí, že po spojení bude mít vysokorychlostní přípojku k internetu pro třetinu domácností v České republice.

O jednání mezi firmami o vzájemném spojení se mluvilo už letos v únoru, největší telekomunikační obchod v Evropě za posledních pět let pak finišoval na konci dubna.

(jaz)