Vladimir Putin se stal počtvrté ruským prezidentem, mandát mu vyprší v roce 2024. Podle průzkumu ruské společnosti VCIOM je s jeho prezidentskou prací spokojeno 82 procent obyvatel. 

Putin složil v Kremlu prezidentskou přísahu a pronesl inaugurační projev, v němž mluvil o své zodpovědnosti:

„Stávaje se prezidentem Ruska, jasně si uvědomuji svou kolosální odpovědnost před každým z vás, před celou naší mnohonárodnostní zemí, před zemí velkých vítězství a úspěchů, před tisíciletou historií Ruska a našimi předky,“ řekl.

„Považuji za svou povinnost a smysl celého svého života udělat všechno pro Rusko, pro jeho současnost i budoucnost – mírovou a prosperující –, pro blahobyt v každé ruské rodině,“ dodal Putin.

„Ujišťuji vás, že cílem mého života a práce bude jako dříve služba lidem a vlasti. To je pro mě nade vše.“

Prezident také poděkoval Rusům, že mu dali hlas, a ocenil jejich soudržnost, která podle něj ukazuje, že je možné mnoho změnit k lepšímu.

„Práci prezidenta nyní oceňuje 82 procent Rusů, ukázaly dotazy z 2. a 3. května,“ uvedl VCIOM.

Více ho oceňovaly ženy, starší lidé, vesničané, ale také lidé s dobrým materiálním zabezpečením.

Podle sociologů za velkou oblibu může působení prezidenta v posledních čtyřech letech. Právě v roce 2014 Rusko anektovalo Krym. O rok později začala ruská vojska podporovat syrského prezidenta Bašára Asada. V posledních čtyřech letech bylo s jeho prací nespokojeno jen 11 až 13 procent oslovených.

V březnových volbách získal Putin 76,7 procenta hlasů, když ho volilo 56,43 miliónu lidí, připomněla agentura TASS. Putin kandidoval jako nezávislý a získal nejvíce hlasů ze všech čtyř voleb, v nichž zvítězil.

Když byl Putin zvolen v roce 2000 poprvé, tak získal 52,94 procenta hlasů od 39,7 miliónu lidí, už v roce 2004 při druhém zvolení pro něj hlasovalo 71,3 procenta voličů, tedy 49,56 miliónu lidí.

V roce 2012 získal 63,6 procenta hlasů od 45,6 miliónu voličů.

(jaz)