Nespokojení migranti v Řecku zablokovali dálnici (ilustrační foto).

Migranti v Řecku se vzbouřili a zablokovali dálnici. Na protest proti údajně nevyhovujícím podmínkám v uprchlickém táboře zablokovalo zhruba 200 migrantů část dálnice u severořeckého města Soluň. Blokáda trvala zhruba hodinu. Běženci z dálnice utekli, když na místo přijela řecká policie.

Migranti pobývající v Řecku se začali bouřit v důsledku záplav, které zasáhly město Soluň (Thessaloniki). V uprchlickém táboře voda poškodila stany, což vyvolalo nespokojenost běženců.

Ti se proto kolektivně vydali ne nedalekou dálnici, kterou svým protestem zablokovali. Přibližně hodinovou blokádu ukončil až příjezd policie.

Nejnovější blokáda dálnice nebyla první násilnou akcí migrantů v Řecku. Ti dávají svoji nespokojenost s podmínkami v přeplněných táborech a pomalým azylovým řízením často najevo. V minulosti se tak mimo jiné dopouštěli i žhářství.

Na začátku letošního roku bylo v Řecku registrováno asi 60 tisíc migrantů. Ti se v zemi začali hromadit poté, co státy EU uzavřely takzvanou balkánskou trasu začátkem roku 2016. (sfr)