Telefonování a mobilní data patří v Česku stále k nejdražším v Evropské unii. Vyplývá to ze studie Evropské komise (EK), která porovnávala ceny mobilních operátů z 28 členských zemí a několika dalších států jako Norsko, USA či Japonsko.

Nejlepší nabídky v Česku jsou podle EK až o polovinu dražší než v průměru Evropské unie. To je třeba případ balíčku obsahujícího 2 GB dat a 900 standardních hovorů měsíčně.

Spotřebitele vyjdou data a volání nejlevněji mimo jiné v sousedním Rakousku a Polsku, ale také ve Francii či pobaltských státech. Výsledky nejsou závislé na počtu obyvatel daného státu, levnější země přitom najdeme v různých koutech unie.

Mezi nejdražší státy pro uživatele mobilů řadí Evropská komise vedle ČR ještě Maďarsko, Řecko a Kypr.

Studie porovnání jednak samotné datové balíčky, jednak ceny volání a dat v jednom tarifu. Přepočet cen do společné evropské měny vychází z předpokladu parity kupní síly – snaží se tedy zohlednit reálnou výši kupní síly v daných zemích.

V každém státě byli do průzkumu zahrnuti dva až tři největší operátoři a do srovnání se vždy dostala ta nejnižší nabídka v daném státě.

Za každý stát bere studie vždy v potaz nejvýhodnější cenu od největších operátorů pro daný typ služby (určité množství dat a hovorů). Nejde tedy o průměrnou, ale nejvýhodnější nabídku v dané kategorii. Lze však předpokládat, že právě po ní spořivý uživatel nejčastěji sáhne.

Sběr dat probíhal v roce 2017 na základě informací, které poskytovatelé uváděli na svých webech. Studii vydalo generální ředitelství Evropské komise zodpovědné za technologie letos v březnu.

 

Vysoké ceny dat a volání jsou v Česku dlouhodobým tématem. Jednou z příčin je i fakt, že od vstupu posledního plnohodnotného operátora před více než patnácti lety se trh ustálil na třech dominantních hráčích. Ke vstupu čtvrtého mobilního operátora nikdy nedošlo.

(jaz)