Izrael chtěl migranty deportovat zpět do Afriky, část z nich ale přesune do západních zemí

Izrael se dohodl s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na přesídlení více než 16 tisíc migrantů do západních zemí jako jsou Německo, Itálie či Kanada. Původní plán Izraele přitom byl deportovat zhruba 35 tisíc migrantů zpět do Afriky.

Izraelský nejvyšší soud verdiktem z 15. března proces deportace dočasně zablokoval. Většina z dotyčných migrantů pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu zmítaného už pátým rokem občanskou válkou. Běženci tvrdí, že z Afriky je vyhnalo ohrožení ve vlastní zemi, Izrael je ale označuje za ekonomické migranty.

Podle nové dohody s UNHCR má být více než 16 tisíc Afričanů přesídleno do „různých západních zemí, které je jsou ochotny přijmout“. Zbylí migranti dostanou v Izraeli trvalý pobyt. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua označil dohodu za „bezprecedentní“ a oznámil, že její body budou naplňovány ve třech fázích v průběhu příštích pěti let.

„Dohoda odvrací hrozbu nuceného vyhoštění do nejmenovaných afrických zemí, přičemž panovalo přesvědčení, že se jedná o Rwandu a Ugandu, se kterými dosáhl Izrael tajné dohody,“ napsala AP.

(jaz)