Prezidentem Zemanem dosazený guvernér ČNB Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 3,93 milionu korun čistého. V hrubém vyjádření činila jeho mzda 5,46 milionu korun. Devět členů bankovní rady si v roce 2017 vydělalo celkem 21,5 milionu korun (průměr tak činí 2,4 milionu), což je o téměř 1 milion korun více než předloni.

Jiří Rusnok je politický nominant prezidenta Miloše Zemana. Působil dříve jako náměstek socialistického ministra Vladimíra Špidly na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Po zvolení Miloše Zemana prezidentem ČR a v návaznosti na demisi Nečasovy vlády byl Rusnok v červenci 2013 dosazen na funkci předsedy vlády. Nepodařilo se mu však získat důvěru Sněmovny. Rusnokova vláda tak působila 7 měsíců bez parlamentní důvěry a po většinu času v demisi.

Česká národní banka pod Rusnokovým vedením v roce 2017 vykázala ztrátu 243,2 miliardy korun. Její příčinou byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny.

O rok dříve měla banka zisk 46,5 miliardy korun.

Česká národní banka zaměstnávala na konci loňského roku celkem 1417 osob, což představuje meziroční nárůst o 52 zaměstnanců.

Osobní náklady na zaměstnance, včetně výdajů na vzdělávání nebo zaměstnanecké benefity, loni vzrostly meziročně o víc než šest procent na téměř 1,5 miliardy korun. Na základní mzdy, příplatky nebo náhrady vynaložila ČNB 1,04 miliardy korun. (sfr)