Vězňům v Česku stát zvyšuje výdělky až na 13750 Kč měsíčně.

Stát zvyšuje vězňům v Česku výdělky. Od 1. dubna si vězni mohou měsíčně vydělat až 14 tisíc Kč. Pracující vězni si tak polepší poprvé po 18 letech. Naposledy se odměny vězňů v České republice zvyšovaly v roce 2000.

Zvýšení odměn vězňům v Česku nařídila Babišova vláda na základě návrhu ministerstva spravedlnosti, které vede Robert Pelikán (ANO). Vládní nařízení začalo platit 1. dubna.

Cílem zlepšení výplat je snížit zadluženost vězňů, která je jedním z hlavních důvodů vedoucích k opakované trestné činnosti.

Podle ministerstva spravedlnosti jsou finanční problémy odsouzených jednou z hlavních překážek toho, aby vězeň po návratu z výkonu trestu vedl řádný život. Jako další důvody úřad uvedl ztrátu rodinného zázemí či nemožnosti nalézt zaměstnání.

Vězeňské platy

Pracující vězni pobírají odměnu v závislosti na tom, jak je jejich činnost odborně náročná. Dosud se dělili na tři platové skupiny, s tím, že nekvalifikovaní pracovníci pobírali odměnu 4500 Kč měsíčně a vyučení dostávali 6750 Kč.

Vězňům, kteří samostatně vykonávají práce vyžadující vyšší než úplné střední odborné vzdělání, náleželo 9 tisíc korun.

K těmto základním složkám se přičítají příplatky za přesčasy, za svátky, za práci v noci a za ztížené pracovní prostředí.

Podle nového vládního nařízení bude první skupině náležet odměna 5500 Kč. Druhá bude dostávat 8250 korun a třetí skupina vězňů si vydělá až 11 tisíc korun.

Nad rámec vznikla čtvrtá skupina pro vysokoškolsky vzdělané vězně, kteří budou za činnost například pedagoga, projektanta nebo fyzioterapeuta pobírat 13 750 korun.

Vězňům však vláda současně stanovila podmínku. Po zvýšení odměn si musí spořit více, než dříve. Důvodem je, aby si odsouzený vytvořil finanční rezervu na dobu po propuštění z vězení a nehrozilo tak, že se bude snažit získávat prostředky trestnou činností. (sfr)