Zavřít obchody o všech státních svátcích chtějí lidovci. Ti už k tomu připravili potřebný návrh novely zákona. Uzavření větších obchodů ve všech státních svátcích by podle lidovců zamezilo zmatkům, které dnes kolem uzavření obchodů panují. Stát zatím zakázal obchodníkům prodávat o 7 státních svátcích v roce. 

Lidovecký poslanec Jiří Mihola potvrdil pro idnes, že už má připravený návrh, který by velké obchody zavřel o všech státních svátcích, aby prý „nikdo nemusel pátrat, kdy je otevřeno a kdy ne“.

Návrh novely na zákaz prodeje ve větších obchodech ve všech státních svátcích v roce podepsali všichni poslanci KDU-ČSL s tím, že strana osloví další poslanecké kluby s žádostí o podporu.

„Bude záležet na poslancích, kdo se připodepíše. Když se nepřipodepíší, tak to stejně předložím,“ řekl Mihola.

Ten dále vysvětlil, že uzavření obchodů ve všech dnech, na které stát vyhlásil oficiální svátek, „nezastaví život, nezastaví svět“. S tím, že si lidé budou moci „koupit rohlík, protože menší obchody budou mít otevřeno, pokud chtějí“.

Cílem takového paušálního zákazu prodeje o všech státních svátcích je podle lidovců podpořit prodavače a jejich rodiny.

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě v minulém volebním období prosadili společně ČSSD, KDU-ČSL a komunisté. Mihola ale vysvětlil, že snahou jejich strany není uzavřít obchody o všech nedělích.

Svůj zákon předloží zřejmě v průběhu dubna.


STÁTNÍ SVÁTKY, V NICHŽ STÁT ZAKÁZAL OBCHODŮM PRODÁVAT:

1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok

Velikonoční pondělí

8. května – Den vítězství

28. září – Den české státnosti

28. října – Den vzniku samostatného československého státu

24. prosince – otevřeno může být jen do 12:00 hodin

25. prosince – 1. svátek vánoční

26. prosince – 2. svátek vánoční

(týká se obchodů s plochou nad 200 m² )


Poslanecká sněmovna v lednu letošního roku odmítla návrh ODS na zrušení zákazu prodeje o státních svátcích, který by obchodníkům umožnil prodávat ve všechny dny v roce.

Tento návrh zamítli poslanci ANO, komunisté, sociální demokraté a lidovci. (sfr)