Vydání údajného hackera Nikulina do USA není podle Hradu potvrzením spojenectví s USA, ale potvrzením spojenectví s těmi silami v USA, které nenávidí Donalda Trumpa a chtějí ho sesadit z funkce prezidenta.

Vydáním Nikulina do USA napomáhá Česko k sesazení Donalda Trumpa z funkce prezidenta USA. Tvrdí to hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Česko vydalo údajného ruského hackera Nikulina do USA v pátek. Rusko, které mělo o Nikulina také zájem, vyslovilo nad vydáním do USA politování. 

Prezident ČR Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska. To se však nestalo. Nikulin byl z rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána vydán do USA. Babišovu vládu v demisi, jejímž je Pelikán členem, přitom dosadil a udržuje u moci právě prezident Zeman.

Vydání ruského občana Jevgenije Nikulina do USA nemilosrdně kritizoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Kterým USA vlastně vydáním Nikulina na Velký pátek spojenecky pomáháme? Pomáháme USA, které představuje prezident Donald Trump? Nebo pomáháme USA, které chtějí Donalda Trumpa sesadit kvůli ‚obvinění z vlivu Ruska‘?“ uvedl Ovčáček.

„V USA se přemítá o vlivu kauzy Nikulin na vyšetřování, které je zamířeno proti Donaldu Trumpovi. To má být ta pomoc spojenci?“ podivil se Ovčáček a odkázal na článek v amerických médiích, který naznačuje, že vydaný hacker mohl hrát roli ve vyšetřování zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který rozplétá kauzu ruského vlivu na volby v USA.

‪Ovčáček se dožaduje toho, aby vláda a ministr Pelikán vysvětlili, proč byl Nikulin vydán do USA a nikoliv do Ruska.

„Vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu,“ konstatoval Ovčáček.

„Snad pan ministr spravedlnosti časem vysvětlí, proč byla veřejnost o vydání Nikulina poprvé informována anonymně přes Bakalův Respekt,“ podotkl dále.

„Shrňme si to. Vydání Nikulina není potvrzením spojenectví s USA, ale potvrzením spojenectví s těmi v USA, kteří nenávidí Donalda Trumpa,“ doplnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Rovněž hradní kancléř Vratislav Mynář prohlásil, že nesouhlasí s vydáním údajného ruského hackera do USA. Podle něho se prý zdá, že to bylo od ministra spravedlnosti Pelikána minimálně „nezákonné rozhodnutí“.

Nikulin už byl u soudu

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin je v USA obviněný z útoku na tři technologické firmy. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

Jak plyne ze zveřejněného obvinění, Nikulin se měl dopustit průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná.

V pátek u soudu v San Francisku Nikulin řekl, že se cítí nevinen. Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milion dolarů (20 milionů Kč).

Policie v ČR zadržela Nikulina v říjnu 2016 na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013.

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější.

Česko vydalo Jevgenije Nikulina do USA v noci ze čtvrtku na pátek.

Ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) umožnilo učinit tento krok rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který odmítl Nikulinovu stížnost jako zjevně neopodstatněnou. V březnu pražský městský soud potvrdil, že Rus nemá nárok na humanitární azyl v ČR. (sfr)