Zeman si sliboval od čínské spolupráce výraznější nárůst investic

Čínské investice v Česku loni klesly na necelých šest miliard korun. V roce 2016 byly přitom ještě 12,51 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných statistik České národní banky. Nenaplnila se tak slova prezidenta Miloše Zemana z roku 2016 o tom, že čínské investice v ČR se zvýší na desítky až stovky miliard ročně.

Loňské čínské investice v Česku byly slabší i ve srovnání s rokem 2015, kdy dosáhly necelých sedmi miliard. V roce 2016 stouply na 12,51 miliardy, loni pak následoval propad na 5,79 miliard.

Zatím se tak neplní vize o masivních čínských investicích, o kterých v posledních letech mluvil prezident Miloš Zeman. Ten po setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Praze před dvěma lety uvedl, že jen v roce 2016 by měly čínské investice v Česku dosáhnout 95 miliard korun a že do roku 2020 mohou vyšplhat nad 230 miliard. Při loňském Česko-čínském investičním fóru hovořil o kontraktech za desítky miliard.

Společnosti Czechinvest se podle posledních dostupných údajů za rok 2016 podařilo dojednat čínské investice za 3,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo jen 1,15 miliardy. V porovnání s dřívějšími investicemi z Japonska, Jižní Koreje nebo Tchajwanu nejde o velkou částku.

Nejvýrazněji v tuzemsku investovala čínská firma CEFC, která nakoupila vedle hotelů a kancelářských budov v Praze také třeba podíl ve společnosti Travel Service nebo fotbalový klub Slavia Praha.

CEFC nyní řeší potíže, šéf firmy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona, nejčastěji se mluví o podezření z korupčních praktik firmy v Africe. Zadlužená CEFC se chystá prodávat nemovitosti doma i ve světě.

(jaz)