Na Muskovu Teslu se valí jeden problém za druhým.

Tesla Elona Muska je ve velkých problémech. Akcie společnosti klesly na nejnižší úroveň za poslední rok, z trhu navíc firma musí kvůli závadě odvolat 123 tisíc elektromobilů. To ji vyjde na víc než miliardu korun.

Akcie společnosti v úterý klesly na nejnižší úroveň za poslední rok a během jediného dne se jejich hodnota propadla o 8,2 procenta na 279,18 dolaru. Stalo se tak v důsledku zhoršených hodnocení ratingových agentur Moody’s a S&P.

Jako by to nebylo dost, během středy cena akcií pokračovala ve volném pádu. Cena uzavírala na hodnotě 258,44 dolaru, o dalších 20,74 dolaru na akcii níže, přičemž dna se cena dotkla, když dosáhla 252,10 USD. To je další skoro osmiprocentní pokles a vážný důvod k obavám. Cena akcií firmy se tím vrací na hodnoty z roku 2014.

Automobilka odmítla aktuální stav komentovat. V zaslaném tiskovém prohlášení uvedla jen tolik, že nové informace o výrobních vyhlídkách Modelu 3 poskytne příští týden. A očekávány jsou další špatné zprávy.

Negativní vliv na cenu akcií má i smrtelná nehoda Modelu X, která se měla stát v důsledku použití Autopilotu. Výrobce elektromobilů se na adresu smrtelné nehody vyjádřil ve smyslu, že „ještě neví, co se stalo ve chvílích, které vedly k havárii.“ Prý stejný úsek dálnice za pomoci autonomního vedení projely Tesly „zhruba 85 000krát a nikdy nedošlo k nehodě, o které víme.“

Stáhnutí 123 tisíc vadných vozů

Tesla navíc ze světového trhu musí stáhnout 123 tisíc vozů Model S kvůli problémům s řízením. Odvolání je dobrovolné, a není tedy reakcí na požadavek regulátora, který by stažení automobilů vyžadoval kvůli bezpečnosti.

Problém představují šrouby dodávané německou společností Bosch, které mohou za velmi chladného počasí korodovat, uvádí se v prohlášení Tesly. Někteří motoristé si na tuto komplikaci stěžovali na internetových fórech. Šrouby jsou součástí posilovače řízení a i bez nich je auto podle firmy řiditelné, jen je k tomu potřeba více síly.

Tesla bude součástku měnit po celém světě, oprava potrvá zhruba hodinu. Firmu tento krok přijde na více než 60 milionů dolarů (1,24 miliardy Kč), píše agentura Bloomberg.

Už před nedávnem hovořil Musk o velkých problémech své firmy. Na konferenci South by South West Musk přiznal, že jeho společnosti SpaceX a Tesla sotva přežívají. Podnikatel se dokonce svěřil, že obě společnosti v roce 2008 téměř zbankrotovaly.

(jaz)