Rodinu kurdských uprchlíků, která skončila rozdělená ve dvou zemích, se podařilo v Česku sloučit. Dva nezletilé chlapce původně dovezl převaděčský gang do Německa, zatímco rodiče a starší sestra byli zadrženi v Česku. Česká policie oba chlapce vypátrala, rodina momentálně žije ve středisku v Bělé pod Bezdězem.

Čeští policisté zadrželi začátkem března tři převaděče, kteří v dodávce převáželi z Turecka do Německa dvaadvacet uprchlíků z Iráku a Sýrie. Všichni skončili v zařízeních pro cizince.

Byli mezi nimi i rodiče (iráčtí Kurdové) s šestnáctiletou dcerou. Matka neustále naléhala, že musí do Německa. Jiný převaděčský gang tam totiž už dříve dovezl její dva chlapce ve věku tři a dvanáct let.

Matka měla telefonní číslo na muže, u kterého se děti ve Spolkové republice měly nacházet; kde přesně ale jsou, nevěděla. Situaci jí proto pomohl řešit sociální pracovník, ke kterému žena získala důvěru.

„Dali jsme dohromady, že by to mohl být Münster v Německu, což se pak potvrdilo,“ řekl Pavel Kameník ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Komplikace tím ale nekončily. Majitel domu jim sdělil, že pokud nedostane určitý obnos, pustí děti na ulici a nebude se o ně starat,“ dodal Kameník.

To se nakonec také stalo. Chlapce náhodou objevili policisté na nádraží v Münsteru a pak je převezli do dětského domova. V té době už ale po dětech pátrala česká policie a také další úřady. Matka se se syny nakonec shledala na česko-saském hraničním přechodu v Petrovicích.

Iráčtí Kurdové odešli z domova před rokem a půl a chlapci byli téměř dva měsíce sami v cizím prostředí. Za cestu pětičlenná rodina zaplatila šest tisíc eur, do vytouženého Německa ale nemohou. Oba chlapce i matku policie převezla do střediska Bělé po Bezdězem, kde je už víc než tři týdny jejich otec a starší sestra.

Zde teď nyní budou společně bydlet v jedné bytové jednotce. Další osud rodiny je podle cizinecké policie v jejich rukou.

„Mají možnost požádat o mezinárodní ochranu v České republice, nebo se vrátí do své země,“ řekla mluvčí Rendlová.

V Bělé pod Bezdězem se v současnosti nachází padesát uprchlíků. Jde i o ty, které policie objevila na začátku března. Úřady řeší jejich návrat do Rumunska, kde požádali o azyl. Celkem pět převaděčů je ve vazbě.

(jaz)