Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. O Nikulinovo vydání žádalo kromě USA i Rusko. Právě Rusku toužil hackera vydat prezident Miloš Zeman.

„Potvrzuji vydání pana Nikulina do USA, už odletěl,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

V pátek krátce po půlnoci odletěl z Prahy do Washingtonu letoun ministerstva spravedlnosti USA, který se podle leteckých webů používá k transportu vězňů. Letadlo typu Gulfstream V podle webu flightaware.com přistálo v Praze v sobotu 24. března, v pátek v 0:06 odletělo do Manassasu nedaleko Washingtonu, kde přistálo v 9:05 SELČ.

České soudy loni uznaly přípustnost Nikulinova vydání do USA i Ruska. Rozhodnutí bylo na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), Ústavní soud však vykonatelnost odložil, dokud nerozhodne o stížnosti, kterou Nikulin podal proti možnosti vydání do USA.

„Ústavní soud odmítl ústavní stížnost Jevgenije Nikulina jako zjevně neopodstatněnou,” konstatovala mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Pro ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) tak zřejmě padla poslední překážka pro to, aby rozhodl, kam Nikulina nakonec vydá.

Zeman chtěl Nikulina vydat Rusku

V jeho případu se angažoval i prezident Miloš Zeman. Ministr Pelikán v únoru uvedl, že Zeman žádal, aby vydal údajného ruského hackera do Ruska, byl prý za ním kvůli tomu i prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

O Nikulinovi byla řeč i při nedávné návštěvě šéfa americké Sněmovny reprezentantů Paula Ryana v České republice.

„České zákony o extradici jsou velmi jasné, naše zákony jsou taky velmi jasné. Pokud tyto zákony budou dodrženy, pak máme všechny důvody věřit a očekávat, že pan Nikulin bude vydán do Spojených států,” uvedl Ryan.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček informaci o Nikulinově vydání na Twitteru okomentoval tak, že vysvětlení „netradičního postupu“ je plně věcí a odpovědností vlády, ne Hradu.

Jevgenije Nikulina zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

(jaz)