Šéf protikorupční jednotky slovenské policie Róbert Krajmer oznámil svou rezignaci. Pozornost médií získal při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Rezignaci Krajmera, která je první personální změnou na čelných pozicích ve slovenské policii po změně vlády, oznámilo ve čtvrtek ve společném prohlášení slovenské ministerstvo vnitra i policejní prezidium.

„Rozhodnutí jsem učinil po důkladném zvážení a vzhledem k nepřiměřenému nátlaku na mou rodinu a práci protikorupční jednotky, který vnímám jako neopodstatněný a politizující,” sdělil ke své rezignaci Krajmer.

Funkci ředitele protikorupční jednotky národní kriminální agentury, která je jednou ze složek slovenské policie, Krajmer složí k začátku dubna, u policie ale zůstane. V dosavadní řídící pozici ho dočasně nahradí jeho zástupce.

Krajmera média spojují s oligarchou Norbertem Bödörem, který je švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara a o kterém psal zastřelený reportér. Krajmer byl podle televizních záběrů na místě vraždy Kuciaka, byť Gašpar původně tvrdil, že policejní funkcionář na místo činu nevstupoval.

Své vyjádření v této záležitosti Gašpar změnil až později, přesný důvod přítomnosti Krajmera v domě Kuciaka však neuvedl. Policejní prezidium bez bližších podrobností sdělilo, že Krajmer na místě vraždy plnil „úkoly související s objasňováním tohoto trestného činu”. Podle médií ale neměl na místě co dělat.

 

(jaz)