Rusko vyhostí tři české diplomaty. Je to odveta za postup Velké Británie a jejích spojenců, kteří po celém světě vyhostili desítky ruských diplomatů. Rusko se rozhodlo vyhostit stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy kvůli otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vyhostily zpět do Ruska. 

Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě. Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Rusko tak vyhostí tři české diplomaty. Celkem bylo z téměř tří desítek zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Rozhodnutí oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů a odvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě,“ citovala agentura Reuters Lavrova.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.

Londýn z útoku na Skripala obvinil Moskvu, ta to ale odmítá. Na úterý Rusko požaduje kvůli případu Skripala svolání schůzky Organizace pro zákaz chemických zbraní.

(jaz)