Penzijní závazky státu dosáhly 10,9 biliónu korun, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). To odpovídá 237 procentům podílu na ročním HDP Česka. Suma je odhadem částky, kterou stát k určitému okamžiku potřebuje na vyplácení penzí současným i budoucím důchodcům. 

„Penzijní závazky vyjadřují hodnotu důchodových nároků domácností. Jde o celkovou částku, která bude vyplácena lidem, jež dosáhli nebo dosáhnou starobní penze. Podíl těchto závazků na HDP vyjadřuje množství vytvořených prostředků, které bude nutné použít k uspokojení nároků současných i budoucích penzistů,“ vysvětluje místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

Suma 10,9 biliónu korun se vztahuje ke konci roku 2015. Výše závazků je ovlivněna ekonomickými faktory a také počtem a stářím obyvatel, kteří mají nebo budou mít nárok na jeden z typů důchodu, tzn. starobní, invalidní, sirotčí či pozůstalostní. Ačkoliv se tyto proměnné mohou vyvíjet, výsledný údaj – odhad – je klíčovou informací pro hospodářskou a sociální politiku.

„Většinu z celkových penzijních závazků tvoří nároky domácností v rámci prvního důchodového pilíře, tj. dávkového systému důchodového pojištění. Zbylou část závazků ve výši 0,4 biliónu představuje naspořený zůstatek účastníků v penzijních fondech, tedy třetí důchodový pilíř,“ upřesnil ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Václav Rybáček.

Projekci penzijních závazků publikuje statistický úřad poprvé, používá k tomu moderní nástroje ekonomické statistiky. Povinnost zpracovávat daný údaj stanovil všem členským státům unijní statistický úřad Eurostat.

(jaz)