Přes 550 zaměstnanců ostravských Vítkovických strojíren dostalo výpověď. Firma, která má zhruba 600 zaměstnanců, na sebe tento měsíc podala insolvenční návrh. Zaměstnanci firmy dostali mzdy naposledy v lednu.

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce Lubomír Mišun řekl, že výpovědi podle zákoníku práce na podkladě nevyplacených mezd podávají stovky lidí.

Zaměstnanci dostali mzdy naposledy v lednu. V případě, že podají sami výpovědi kvůli nevyplaceným mzdám, měl by jim mzdy kompenzovat úřad práce.

Takovou možnost mají v případě, že vyprší splatnost výplaty, což je do konce měsíce plus 15 dní. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci už v únorovém termínu nedostali mzdy za leden, měli možnost podat takovou výpověď od poloviny března.

„Všichni lidé dostali výpovědi kromě likvidačního týmu. V něm má zůstat zhruba 30 zaměstnanců,” řekl Fajmon.

Mišun řekl, že na zaplacení likvidačního týmu by firma peníze mít měla. Odboráři už rozhodli o zrušení odborové organizace k 7. květnu, do té doby výbor dořeší všechny související náležitosti.

„Odbory bez zaměstnanců nemají smysl,” řekl odborový předák, který sám podá ve čtvrtek okamžitou výpověď.

Situace je ale komplikovaná i tím, že firma za zaměstnance nepodala daňová přiznání. Lidé tak podle Mišuna zřejmě nestihnou přiznání finančnímu úřadu podat v zákonném termínu.

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnily Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce pak obě divize prodal.

Vítkovice, a. s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou. Soud o ní zatím nerozhodl.

Podle představitelů Vítkovických strojíren je ale tato žaloba důvodem, proč firma nedostala bankovní úvěr a proč nemá na výplaty. Zakázky přitom podnik měl. Vítkovice, a. s., zodpovědnost za insolvenci Vítkovických strojíren odmítají.

(jaz)