Pracovníci v Česku dělají v porovnání s Německem za třetinové peníze

Čeští zaměstnanci tráví v práci více času než Němci. Navzdory vyššímu počtu odpracovaných hodin se ale průměrná mzda v Česku pohybuje pouze na 30 procentech Německa. Vyplývá to analýzy společnosti Anect.

Zahraniční společnosti Česko rády využívají jako svoji výrobní základnu s relativně levnou a současně kvalifikovanou pracovní silou. V některých odvětvích jsou mzdy za stejnou práci výrazně nižší než u našich západních sousedů.

Ekonomové ale upozorňují i na nízkou produktivitu práce českých pracovníků. Ta u nás ve srovnání s Německem dosahuje pouhých 59 procent. Češi v průměru stráví v práci zhruba o 14 procent víc času než Němci, kteří odpracují v průměru zhruba 35 hodin za týden. V Česku naopak přes sedm procent pracovníků pracuje víc než 50 hodin týdně.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Německu, kde je celkové zdanění práce jen o něco vyšší než v Česku, dosahovala v lednu letošního roku podle spolkového statistického úřadu 3809 eur (asi 96 750 Kč). V Česku průměrná hrubá mzda v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé překonala hranici 30 tisíc korun, když meziročně vzrostla o osm procent na 31 646 korun.

Na průměrnou mzdu ale dvě třetiny lidí v ČR nedosáhnou. Reálně po zahrnutí inflace měsíční výdělek v Česku loni ve čtvrtém kvartálu vzrostl meziročně o 5,3 procenta. Tuzemská ekonomika přitom ve stejném období zrychlila růst na 5,2 procenta.

(jaz)