Ruzyně se chce stát jednou z evropských vstupních bran do USA. Ještě letos požádá o možnost odbavovat cestující do Spojených států v režimu preclearance. Američtí imigrační úředníci by tak kontrolovali cestující už v pražské Ruzyni.

„Podobné oprávnění je zatím výjimečné, v Evropě je na deseti letištích,“ uvedl pro iDnes.cz předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

Pokud dojde k dohodě, Letiště Praha upraví podle bezpečnostních požadavků Američanů projekt rozšíření druhého pražského terminálu. Získání povolení k režimu preclearance však trvá několik let.

Zatímco stavební úpravy terminálu nebudou podle Řehoře znamenat významné navýšení nákladů, provoz odbavovacího centra drahý bude. Fakticky bude znamenat přestěhování imigračních úředníků i s rodinami do Prahy. Je proto potřeba mít dostatečný objem cestujících létajících mezi Prahou a USA, aby to bylo ekonomicky efektivní.

V současnosti se počet letů z Prahy na severoamerický kontinent rozvíjí. Nově od května přibude spojení z Prahy do Filadelfie společnosti American Airlines, které by mohlo oběma směry za rok přepravit 60 tisíc cestujících (podrobnosti o lince najdete v tomto článku). Z Prahy nyní létají přímé spoje do Severní Ameriky do New Yorku, Toronta a Montrealu. Jde ale zatím pouze o sezónní spoje, celoroční přímé spojení doposud neexistuje.

(jaz)