Praha uspořádá cvičný teroristický útok nazvaný Muzeum 2018. Cílem bude procvičit koordinaci složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události. Důvodem ke cvičení, které se uskuteční 20. června 2018, jsou četné násilné události spojené s islámským extremismem.

V důvodové zprávě ke cvičení je zdůrazněno, že se Evropa se potýká zhoršenou bezpečnostní situací.

„Četné násilné události spojené především s islámským extremismem si v mnoha evropských zemích vyžádaly desítky obětí. Přestože zhoršená bezpečnostní situace v Evropě dolehla na Českou republiku zatím jen okrajově, nelze ji v žádném případě podceňovat. Na území České republiky k takovýmto událostem naštěstí doposud nedošlo, přesto je cílem našeho snažení se na tuto eventualitu náležitě připravit,“ píše se v materiálu.

Právě připravenost, koordinace a adekvátní rychlá reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) podle dokumentu snižuje dopady událostí na chráněné zájmy.

„Návrh uspořádat v roce 2018 cvičení ‚MUZEUM 2018‘ vychází z nutnosti procvičit připravenost osob a techniky k efektivní eliminaci následků teroristického útoku, který by s největší pravděpodobností proběhl v místě s velmi vysokou koncentrací osob a způsobil značné lidské a materiální škody s následnými negativními dopady na chod metropole,“ uvádí se v důvodové zprávě.

„Výchozí situací cvičení je teroristický útok ve stanici metra Muzeum na trase linky „C“. Útok bude proveden formou aktivních střelců. Dva střelci budou Policií ČR zneškodněni a jeden z nich spáchá sebevražedný útok pomocí výbušniny s cílem zasáhnout velký počet cestujících,“ uvádí se v záměru schváleném magistrátem.

Aby cvičení nenarušilo dopravu a co nejméně ovlivnilo život Pražanů i turistů, mělo by probíhat v noci, konkrétně 20. června 2018 v době od 01:00 – 03:50 hod. Druhá – štábní část – se pak bude konat o několik hodin později v koordinačním cvičením Krizového štábu hlavního města Prahy a krizových štábů dotčených městských částí Praha 1 a 2.

Předpokládané náklady na cvičení „MUZEUM 2018“ jsou plánovány ve výši půl milionu korun.

(jaz)