Hned 43 % migrantů ze zemí mimo EU je v Německu nezaměstnaných

Čtyřicet tři procent uprchlíků ze zemí mimo EU usídlených v Německu je nezaměstnaných. Přesto by bez nich podle Institutu pro výzkum zaměstnanosti (IAB) německé Federální agentury nebyl možný současný ekonomický vzestup Německa.

Na počátku tohoto roku IAB uvedl, že zaměstnanost uprchlíků vzrostla o 60 procent, ačkoliv přesto počet nezaměstnaných je okolo 43 %. IAB věří, že počet zaměstnaných uprchlíků se bude ještě rozšiřovat, pokud budou postupy pro uznávání diplomů a jiných kvalifikací, které dosáhly ve svých domovských zemích, zjednodušeny.

IAB zároveň tvrdí, že růst německé ekonomiky by nebyl možný bez uprchlíků.

„Obecně řečeno, vysoký nárůst zaměstnanosti, který jsme měli v Německu v posledních několika letech, by bez přistěhovalectví nebyl možný,“ uvedl Enzo Weber, který stojí v čele oddělení makroekonomického výzkumu společnosti IAB.

„Demografický trend směřuje jasně směrem dolů, a bylo možné se s ním vyrovnat jen (prostřednictvím) přistěhovalectví a růstem zaměstnanosti,“ dodal.

Podle výzkumu IAB čeká německou ekonomiku dobrý rok. Očekává se, že v roce 2018 bude zaměstnáno na 46 miliónů lidí – rekordní číslo pro poválečné Německo. Počet volných pracovních míst je velmi vysoký a představuje velkou příležitost pro dlouhodobě nezaměstnané. Jejich počet by měl klesnout na 2,3 miliónů.

Deutsche Welle podotýká, že skutečný obraz zaměstnaných migrantů je obtížný zjistit, protože statistika práce pracuje pouze se státní příslušností a neohlíží se na to, zda je zaměstnanec uprchlíkem. Totéž platí pro statistiku toho, kolik lidí čerpá německou minimální sociální podporu, Hartz IV.

V reakci na oficiální žádost o informace o uprchlických příjemcích Hartz IV, kterou podala protimigrační Alternativa pro Německo, vláda oznámila, že přibližně 1,6 milionů z 5,9 milionů příjemců Hartz IV od listopadu 2016 do října 2017 byli migranti ze zemí mimo EU . V předchozím 12měsíčním období se jednalo o 1,36 milionů lidí.

(jaz)