Česko má nejstabilnější ekonomiku v eurozóně, předběhlo tak dokonce i druhé Německo. Hlavními faktory jsou nízké poměry dluhu v soukromém a veřejném sektoru a pozitivní situace na trhu práce. Vyplývá to z výzkumu Allianz Euro Monitor.

Výzkum každoročně hodnotí stabilitu a zdraví ekonomik eurozóny na základě dvaceti ukazatelů ve čtyřech hlavních oblastech, jimiž jsou rozpočtová udržitelnost, konkurenceschopnost, zaměstnanost a produktivita a zahraniční dluh.

„Zatímco poměrně vysoký růst zaměstnanosti jde v mnoha evropských ekonomikách ruku v ruce se středním růstem produktivity, v ČR je tomu naopak. Počet zaměstnaných vzrostl loni o procento, ale produktivita práce se zvýšila o 2,7 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Allianz Michael Heise.

Z ekonomického hlediska se eurozóna nachází v nejlepší možné kondici. Svůj rating si v roce 2017 zlepšilo 15 evropských zemí ve srovnání s rokem předchozím. Ve většině zemí je lepší schodek veřejných rozpočtů a míra vládního dluhu, stejně tak jako míra nezaměstnanosti, růst nezaměstnanosti a produktivita práce.

ČR získala rating 8,2 bodu. Na druhém místě se umístilo s 8,1 bodu Německo, které disponuje solidním výkonem v kategoriích fiskální udržitelnosti a soukromého a zahraničního dluhu. Na třetím místě skončilo Nizozemsko s 8,0 bodu. Skokany roku jsou Kypr, který si polepšil o 0,8 bodu a Rakousko s Irskem, které evidují nárůst o 0,7 bodu.

(jaz)