Přehled zpráv z byznysu v České republice. Bývalí uhlobaroni válčí s Vítkovou CPI o 12,5 tisíce bytů.

Bývalí uhlobaroni Marek Čmejla a Jiří Diviš bojují s realitní skupinou Radovana Vítka o dvanáct a půl tisíce bytů. Spor mezi miliardáři Karlem Komárkem a Janem Světlíkem pokračuje – ostravský podnikatel vytěsnil KKCG z Cylinders Holding. V článku naleznete i další zajímavé zprávy o problémech českých byznysmenů v uplynulém období.


Válka miliardářů: Bývalí uhlobaroni chtějí 12,5 tisíce bytů Radovana Vítka

Čeští miliardáři bojují o dvanáct a půl tisíce bytů v severních Čechách, v Moravskoslezském kraji a v Praze. Bývalí uhlobaroni Marek Čmejla a Jiří Diviš válčí s realitní skupinou Radovana Vítka. Byznysmeni tvrdí, že na byty mají nárok díky 9 miliardám korun, které v minulých letech investovali do Vítkoviny skupiny CPI. Informaci přinesl server E15.cz.

Vlastníkem CPI je Radovan Vítek od ledna 2011. Předtím byla oficiální majitelkou firmy jeho matka Milada Malá. Právě na ni míří žaloba, kterou u Městského soudu v Brně podala společnost Investhold LTD z Marshallových ostrovů. Firmu podle dostupných informací kontrolují Čmejla a Diviš.

Nárok na 12,5 tisíce bytů Investhold odvozuje ze smlouvy uzavřené v roce 2010. Deník E15 napsal, že podle této smlouvy mohla dceřiná firma Investholdu, kyperská firma Verali, získat polovinu společnosti CPI Byty za 3 miliardy korun nebo celou firmu za 6 miliard. Čmejla s Divišem ale současně tuto dohodu označují za „spíše formální titul“ v rámci vstupu Verali do celé skupiny CPI.

Konflikt Čmejly s Divišem proti Vítkovi se rozhořel na začátku února. Investhold tehdy veřejně oznámil, že kvůli neplnění dohod může po Vítkově CPI vymáhat až 30 miliard korun. Zástupce CPI Jan Burian zopakoval dřívější vyjádření, podle něhož Investholdu nic nedluží a nejsou s tou firmou v žádném smluvním vztahu.

Marek Čmejla a Jiří Diviš mají v současnosti problém se švýcarskou i českou justicí kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti z roku 1999.

Spor mezi Komárkem a Světlíkem pokračuje: Ostravský podnikatel vytěsnil KKCG z Cylinders Holding

Ostravský podnikatel Jan Světlík si koupí pětiprocentního podílu společnosti Cylinders Holding upevnil své postavení a navíc vytěsnil skupinu KKCG, která patří jednomu z nejbohatších Čechů, Karlovi Komárkovi. Za podíl mu zaplatí 100 milionů korun.
Informaci přinesl jako první server motejlekskocdopole.com a poté Hospodářské noviny.

Spory mezi miliardáři Komárkem a Světlíkem se táhnou již 13 let.

Komárkova KKCG se k prodeji nechtěla dále vyjadřovat. Podle zápisu v obchodním rejstříku rozhodla o vytěsnění Komárka valná hromada počátkem února. Firmu Cylinders Holding pak ocenila společnost Ostravská znalecká na 2,011 miliardy korun. Z toho vychází i suma, kterou KKCG dostane.

Cylinders Holding se v roce 2016 vyčlenil ze Světlíkovy skupiny Vítkovice, ve které zkrachovalo již několik firem za sebou. Za loňský rok vykázala tržby 3,5 miliardy a provozní zisk okolo čtyř set milionů korun.

Komárek má podíl i ve skupině Vítkovice. Z ní už několik firem zkrachovalo. Dvě největší byly Vítkovice Power Engineering a Vítkovice Heavy Machinery.

Synot dostal pokutu kvůli nepovolenému vodovodu ve Velkých Karlovicích

Společnost Synot Real Estate musí zaplatit pokutu a přestat užívat nepovolenou stavbu vodovodu ve Velkých Karlovicích. Rozhodl tak vodoprávní úřad ve Vsetíně. Vodovod vedoucí přes soukromý pozemek, jehož majitel vede se Synotem spor, zásobuje hotel Tatra. O problému informoval server iDnes.cz.

Firma patří do holdingu Synot senátora Iva Valenty.

„Společnost s postupem správního orgánu kategoricky nesouhlasí a připravuje právní i faktické kroky ke zvrácení účinků této výzvy,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí holdingu Magda Pekařová.

Problém se táhne už od 50. let minulého století. Hotel totiž využívá studnu, která je na pozemku rodiny Zdeňka Vavra. U ní stojí vodárna a pod zemí vede vodovodní potrubí. Na pozemku tak vázne věcné břemeno. Vavrovi prarodiče podepsali příslušnou smlouvu v 1957 pod údajným nátlakem a po roce 1989 se snažili o její zrušení, nicméně neuspěli.

Podle současného majitele hotelu je smlouva platná. Ten v rámci celkové rekonstrukce nechal opravit potrubí od studny, ale ne v původní trase. Položili nové a pozemek tak dostal další zátěž, to vše bez povolení úřadů. Nyní proto přišla sankce a zákaz od vodoprávního úřadu ve Vsetíně.

Vavro navíc vede spory i kvůli příjezdové cestě a přístupu do lesa. Při opravě příjezdové cesty k hotelu firma rozbila nájezd k domu, kde bydlí Vavrova teta v důchodovém věku. Když upadla a zlomila si nohu, opravil Vavro nájezd sám.

Synot mu vzápětí poslal výzvu k odstranění stavby. Kromě toho instalovali závoru na vjezd k areálu, tím ale zavřeli Vavrovi cestu do jeho lesa. Úřady tak nyní řeší třeba i otázku, zda je cesta, kterou místní desítky let používají, veřejná.

Strnad z CSG opět zachraňuje: Stane se investorem Světlíkových Vítkovic

Zachránit Světlíkovy Vítkovice pomůže miliardář Jaroslav Strnad. Do firmy Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze Světlíkova strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada.

Vítkovice podaly soudu návrh na insolvenci a zároveň požádaly o schválení takzvané předbalené reorganizace. Ta umožní zapojení investora jak pro financování reorganizace, tak k zajištění finančních toků pro výrobu, uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Vítkovice už soudu také odeslaly reorganizační plán, který schválila většina zajištěných i nezajištěných věřitelů firmy. Předschválená reorganizace umožňuje dlužníkovi, aby se se svými nejvýznamnějšími věřiteli dohodl na reorganizaci ještě před zahájením insolvenčního řízení. Hlavním bodem reorganizace VHM je právě vstup investora.

Strnad je jediným akcionářem SPV VTK. Mluvčí firmy Andrej Čírtek uvedl, že ve VHM získá většinový podíl 51 procent akcií a přivede do společnosti nové manažery k posílení současného vedení.

Finální verzi reorganizačního plánu ještě musí schválit věřitelé a soud.

Odboráři ve firmě jsou od října ve stávkové pohotovosti. Hlavním důvodem pro její vyhlášení bylo opožděné vyplácení mezd. Od té doby už zaměstnanci několik měsíců dostávají výplaty včas, odbory ale s odvoláním stávkové pohotovosti čekají na další vývoj ve firmě a právě zajištění financování.

(pel)