V Německu zadrželi katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, když se vracel z Finska do Belgie, kde od loňska pobývá v exilu.

Katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta zadrželi v Německu. Tamní policie politika chytila, když se snažil z Finska dostat do Belgie, kde od loňska žije v exilu. Ve Španělsku je Puigdemont obžalován ze vzpoury, za což mu hrozí až 25 let vězení.

Španělsko na Puidgemonta vydalo mezinárodní zatykač kvůli loňskému referendu o nezávislosti Katalánska.

Vůdce katalánských separatistů byl od čtvrtka na návštěvě Finska kvůli setkání se zákonodárci a účasti na konferenci. Tam jej zastihlo rozhodnutí španělské justice, která ho spolu s 12 dalšími politiky obžalovala ze vzpoury kvůli snahám o odtržení Katalánska od Španělska.

Jakmile severská země obdržela od Španělska mezinárodní zatykač, Puigdemont z Finska odjel. Přes Dánsko a Německo se chtěl údajně dostat do Belgie, kde od loňska žije v exilu.

Zadržení vyvolalo pobouřené reakce katalánských separatistů, kteří svolali shromáždění v Barceloně a několika dalších městech regionu. Na barcelonské promenádě La Rambla se podle tamních médií scházejí tisíce lidí.

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Demonstrace, které vypukly v pátek večer v Barceloně v reakci na obžalobu 13 katalánských politiků, si vyžádaly přes 20 zraněných.

Spravedlnost v EU: Španělsko soudí 13 katalánských politiků za „vzpouru“

V Barceloně protestovali proti obžalobě 13 katalánských politiků. Zraněno bylo přes 20 lidí

(pel)