Desítky tisíc lidí demonstrovaly v Tel Avivu na protest proti plánu izraelské vlády deportovat africké migranty žádající o azyl. V druhém největším izraelském městě protestovalo na podporu uprchlíků 20 tisíc migrantů a jejich podporovatelů.

Zprávu přinesl list The Times of Israel.

Izraelská vláda vzkázala 38 tisícům migrantů v zemi, že by měli Izrael opustit, jinak jim hrozí vězení. Uprchlíci navíc dostanou od vlády letenku zdarma a k tomu 2 800 dolarů (asi 70 500 Kč).

„Budou mít jen dvě možnosti, dobrovolnou deportaci, nebo sezení ve vězení,“ uvedl izraelský ministr vnitra Arye Deri společně s ministrem pro veřejnou bezpečnost Giladem Erdanem už dříve.

Migranti si podle izraelské vlády mohou vybrat, zda se vrátí zpět do vlasti, nebo budou putovat jinam.

Do Izraele přišlo mnoho migrantů zejména z Eritreje a Súdánu, kteří tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti. Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Izrael uděluje azyl jen ve výjimečných případech. Migranti budou deportováni do jiných afrických států, s nimiž má Izrael uzavřenou dohodu. Jsou mezi nimi i Rwanda či Uganda. Rwanda obdrží za každého přijatého migranta 5000 dolarů (110 tisíc korun)

Proti deportacím se postavilo několik nevládních organizací. Mezi signatáři byla mimo jiné i Amnesty International Israel, Centrum pro migranty a uprchlíky, či Izraelská asociace pro lidská práva.

(pel)