Při demonstracích v Barceloně proti obžalobě 13 katalánských politiků bylo zraněno přes 20 lidí.

V Barceloně lidé demonstrovali proti obžalobě 13 katalánských politiků, kteří se loni snažili zajistit Katalánsku nezávislost na Španělsku. Při protestech bylo v metropoli během střetů s policií zraněno více než 20 lidí. Demonstrace se konaly i v jiných částech Katalánska.

Demonstranti mávali katalánskými vlajkami a skandovali slogany o nezávislosti. Někteří protestující dokonce pálili obrazy soudce Nejvyššího soudu a španělského krále Felipa. Napětí přerostlo v násilí ve chvíli, kdy se někteří demonstranti pokusili prolomit řady policistů.

Španělský vyšetřující soudce Pablo Llarena obžaloval v pátek ze vzpoury 13 katalánských politiků. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Podle tamních médií je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull nebo bývala šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová.

Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení. V kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno 28 lidí, kromě tří z nich byli všichni obžalováni.

(pel)