Finanční podpora unie by mohla záviset na míře solidarity států v řešení migračního problému. Takový vzkaz poslala německá kancléřka Angela Merkelová účastníkům neformálního summitu EU. Do konce června by chtěla, aby se státům unie podařilo uzavřít dohodu o společném azylovém systému. Označila to za jednu z jejích hlavních priorit.

Dle Merkelové je Německo přesvědčeno, že solidarita nemůže být jednosměrná. Poukázala na to, že mnohé státy z rozpočtu EU čerpají víc, než do něj přispívají, aby podpořily vlastní hospodářství.

Dělba úkolů při ochraně vnějších hranic EU a boj s příčinami migrace prý funguje dobře. Jako problém vidí systém přijímání uprchlíků, zvlášť v zemích, které se nadále migrantům brání. Mezi tyto země patří i Česká republika. Vláda ČR by raději uprchlíkům pomáhala přímo v jejich domovských zemích.

Pokroky v této oblasti si Merkelová slibuje od neformálního summitu EU, který se bude konat příští pátek a od unijního summitu v březnu. Přijímání uprchlíků a nastavení systému pro udělování azylu jsou stále jedním z hlavních témat summitů EU.

Státy visegrádské čtyřky, čili Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, stále odmítají zavedení kvót pro přijímání migrantů. Zároveň nepřipouštějí možnost, že by mohly být v této věci přehlasovány. Česká ministryně obrany Karla Šlechtová uvedla, že nesouhlasí s tím, aby obrana naší země by měla být rozhodována někým jiným než naším státem.