Prezident Zeman ve svém vystoupení na TV Nova ve většině výroků neříkal pravdu. Podle serveru demagog.cz byly dvě třetiny jeho výroků lživé nebo zavádějící. Zeman v „debatě“ v přímém přenosu odpovídal na otázky moderátora, protikandidát Drahoš se pořadu nezúčastnil. 

Z celkem 32 zkoumaných Zemanových výroků, jejichž důvěryhodnost server ověřoval, bylo devět prokazatelně lživých, deset zavádějících, jedenáct pravdivých a dva neověřitelné.

Zeman například nemluvil pravdu o tom, že se ruský premiér Dmitrij Medveděv omluvil za článek o srpnu 1968, který vyšel na webu televize Zvězda. Autor v článku tvrdil, že sovětská okupace v roce 1968 byla pro Československo přínosem.

Medveděv se od názoru autora článku pouze distancoval, přímou omluvu však nevyslovil.

Nepravda o euru

„Přestal jsem podporovat euro v okamžiku před několika lety, kdy vznikla řecká dluhová krize,“ prohlásil také mj. prezident v pořadu. Pravdou však je, že Zeman podporoval euro i po řecké krizi.

Naposledy se o evropské měně kladně vyjádřil v červnu loňského roku.

„Mluvil o tom, že Česká republika je připravena na euro, vstupu brání jen mentální bariéra Čechů, kteří se podle něj eura iracionálně bojí,“ vyvrací server Zemanovo nedělní prohlášení.

Dalších lživých výroků se Zeman dopustil, když se vyjadřoval k Ústavnímu soudu, Alexandru Dubčekovi nebo počtu obyvatel Švédska.

Podle vedoucího projektu Demagog.cz Jana Tvrdoně si Zeman v poměru zavádějících výroků vedl v nedělní debatě hůř, než jak dlouhodobě vystupuje.

„Výroky šly napříč oblastmi, které se řešily. Ať to byla domácí politika, článek na webu ruské televize, věci týkající se prověrky pana Mynáře,“ informoval Tvrdoň.

Miloš Zeman před prvním kolem prezidentských voleb deklaroval, že se nebude účastnit žádných předvolebních debat, a to ani před druhým kolem. Po vítězství v prvním kole Zeman prohlásil, že se zúčastní pouze dvou debat.

Poté se ale Zeman rozhodl zúčastnit čtyř debat. Jiří Drahoš však trval na dvou debatách. (sfr)