I v Německu se už ozývají hlasy proti reformě azylového systému. Druhá migrační vlna by v Německu mohlo ohrozit společenský smír.

Druhá migrační vlna by v Německu ohrozila sociální smír, varoval ministr vnitra spolkové země Sasko Roland Wöller. Ten kritizoval navrhovanou reformu azylového systému Evropské unie. Mohla by prý způsobit další přistěhovaleckou vlnu a ohrozit společenský smír v Německu.

Návrh reformy tak zvaného dublinského systému upravuje azylová řízení v EU a zavádí mimo jiné i povinné kvóty.

Saský ministr Wöller tvrdí, že reforma v této podobě by byla pro Německo velmi nevýhodná a mohla by vyvolat další příliv uprchlíků, který by byl pro občany „další obrovskou zatěžkávací zkouškou“.

V roce 2015 do Německa přišlo téměř 900 tisíc žadatelů o azyl. v roce 2016 dorazilo dalších 280 tisíc. V loňském roce počet nových migrantů v Německu klesl pod 200 tisíc. Do země přicházelo během loňského roku měsíčně v průměru kolem 15 500 běženců.

„Pokud by v Německu nově mohli žádat po právu o azyl i příbuzní migrantů, kteří už v zemi žijí, postavilo by to německé obce před další velký problém a mohlo by to ohrozit společenský smír,“ uvedl Wöller.

Ten dále vyslovil obavu, že takové pravidlo by razantně zvýšilo počty nově příchozích žadatelů o azyl a mohlo by způsobit druhou přistěhovaleckou vlnu.

„Nemůžeme žádat po německých občanech, ani po uprchlících a žadatelích o azyl, kteří u nás řádně získali ochranu a pomoc, aby čelili druhé přistěhovalecké vlně stejné jako v letech 2015 a 2016,“ varoval německý politik. (sfr)

Více o migrantech v Německu čtěte ZDE:

Příliv migrantů do Německa se zpomalil. Loni do země přesídlilo „jen“ 187 tisíc běženců