Neúspěšný kandidát prvního kola Jiří Hynek zatím neví, zda podpořit Zemana nebo Drahoše. Zeptal se jich proto v dopise.

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Hynek neví, koho podpoří ve 2. kole prezidentských voleb. Zaslal proto dopisy s otázkami oběma finalistům voleb. Zatímco Zemana se mj. táže na pány Mynáře a Nejedlého, jeho protikandidáta Drahoše se ptá na zapojení pánů Kocába či Halíka. 

Jiří Hynek poslal oběma postupujícím kandidátům dopis s deseti různými otázkami, které jsou z jeho pohledu klíčové.

Prezidenta Zemana se ptá na jeho nejužší tým složený mimo jiné z Vratislava Mynáře nebo Martina Nejedlého. Jiřího Drahoše se ptá na jeho poradce Jakub Kleindiensta.

Svou preferenci do druhého kola hodlá Hynek sdělit až po odvysílání televizních debat Zemana s Drahošem.

„Pokud vyhrajete volby, hodláte si pány Mynáře a Nejedlého ponechat ve svém nejužším týmu i přes to, že vzbuzují velké pochybnosti u značné části veřejnosti, která jejich působení pokládá za velmi škodlivé? Nedomníváte se, že tito pánové mají neblahý vliv na Váš obraz v očích veřejnosti?“ napsal Hynek Zemanovi.

„Pokud vyhrajete volby, jakou úlohu bude mít Váš poradce pan Kleindienst, který figuroval v několika kauzách spojených s Davidem Rathem? Bude součástí Vašeho týmu, který si přivedete na Pražský hrad? Pokud ano, v jaké pozici,“ zeptal se akademika Drahoše.

U něho chce také vědět, zda po případném zvolení dojde k návratu pánů (Michala) Kocába, (Ivana) Gabala, (Petra) Pittharta a (Michaela) Žantovského do vrcholné politiky?

„Podporu Vám vyjádřil také kněz Tomáš Halík. Jaká bude jeho role?“ zeptal se Hynek profesora Drahoše.

U Zemana se zase zajímal na budoucí vývoj vztahů s premiérem Babišem.

„Pokud byste se rozhodl ukončit svůj mandát dříve, jak byste zabránil tomu, aby veškerou moc ve státě získal pan Andrej Babiš a hnutí ANO?,“ napsal Hynek.

Z kandidátů poražených v prvním kole podpořil Miloše Zemana do druhého kola prezidentských voleb pouze Petr Hannig.

Ostatní kandidáti vyslovili podporu Jiřímu Drahošovi.

Jiří Hynek je tak jediným, kdo svoje preference zatím nevyjádřil. (sfr)