Romové jsou prý v Českých školách utlačovaní. Každý osmý cikán se učí podle osnov pro lehce mentálně postižené žáky.

Téměř každý osmý Rom se v základní škole v Česku učí podle osnov pro lehce mentálně postižené školáky. Je to 4290 cikánů, tedy asi 12,7 procenta. Vyplynulo to z nové zprávy pro vládu o plnění opatření, která mají pomoci začlenit romské děti do běžných škol. Podle poslední zprávy o stavu lidských práv v ČR však přesto dochází ve vzdělávání Romů k diskriminaci.

V roce 2007 odsoudil ČR Evropský soud pro lidská práva za to, že přeřazením 18 romských dětí do zvláštních škol porušila jejich právo na vzdělání a diskriminovala je. Od září 2016 odstartovala v Česku takzvaná inkluze, tedy začleňování dětí se speciálními potřebami do běžných škol. Ministerstvo školství každoročně vládě předkládá zprávu o pokroku a plnění opatření.

Podle odhadů chodí ve školním roce 2017/2018 do základních škol v Česku celkem 33 704 Romů a Romek.

Zpráva pro vládu uvádí, že do škol se vzdělávacím programem pro lehce mentálně postižené chodí 4290 romských dětí, tedy 12,73 procenta. V předchozím školním roce to bylo 12,75 procenta romských školáků, celkem 4318. Podíl se tak téměř nezměnil.

V Česku funguje 4152 základních škol. Celkem se v nich vzdělává 926 108 dětí. Romští školáci tak představují 3,6 procenta žáků základních škol.

V jednotlivých krajích se ale podíl výrazně liší. Zatímco v Ústeckém kraji je Rom či Romka každý devátý školák, v Praze je to každý stý. Víc než čtvrtina romských dětí se vzdělává ve školách v Ústeckém kraji, téměř pětina pak v Moravskoslezském kraji.

Víc než pětina romských dětí chodí pak do škol, kde přes polovinu jejich spolužáků tvoří Romové a Romky. Takových škol je v Česku 77. Ve 12 školách je romských žáků a žaček dokonce víc než 90 procent.

Podle poslední výroční zprávy o stavu lidských práv, kterou projednávala v roce 2017 Sobotkova vláda, se v Česku i po nastartování inkluze objevuje ve vzdělávání diskriminace romských dětí. Nepřesouvají se sice už do takzvaných zvláštních škol, učí se ale často odděleně v romských třídách či školách.

Podle dokumentu vznikají „čistě či většinové romské školy či třídy“, které se považují za méně kvalitní. Autoři podotkli, že o oddělení svých potomků od ostatních někdy stojí ale i sami romští rodiče.

OSN Česko za přístup k Romům zkritizovala 

Za přístup k Romům zkritizovala Česko nedávno OSN. ČR by prý měla lépe integrovat romskou komunitu, bojovat s rasismem, xenofobií nebo strachem z islámu.

Prezident Miloš Zeman s tím však nesouhlasí. Zeman chce zrušit zvýhodňování Romů v ČR. Prezident odmítl pozitivní diskriminaci cikánů, protože to je podle něj stále diskriminace.

V České republice žije odhadem 300 tisíc Romů, tedy přibližně tři procenta populace. Navzdory snahám o ukončení odděleného a podprůměrného vzdělávání Romů se s ním podle lidsko-právních organizací romské děti stále setkávají.

(pel)