Izrael vzkázal několika tisícům afrických migrantů, aby zemi opustili, jinak izraelská vláda nechá uprchlíky zavřít do vězení na neurčito. Pokud běženci zemi dobrovolně opustí do 90 dnů, dostanou navíc až 3500 dolarů (zhruba 74 tisíc korun).

„Budou mít jen dvě možnosti, dobrovolnou deportaci, nebo sezení ve vězení,“ uvedl izraelský ministr vnitra Arye Deri společně s ministrem pro veřejnou bezpečnost Giladem Erdanem tento týden.

Migranti si podle izraelské vlády mohou vybrat, zda se vrátí zpět do vlasti, nebo budou putovat jinam. V případě, že Izrael neopustí do dubna 2018, hrozí jim vězení.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) však tvrdí, že opatření je v rozporu s izraelskými zákony a s mezinárodním právem.

Izraelská vláda ale výtky odmítá a ujišťuje, že odchod migrantů bude humánní a dobrovolný. Opatření se podle ní nebude vztahovat na děti, seniory a oběti obchodu s lidmi.

Vláda se také rozhodla, že uzavře detenční centrum Holot v poušti Negev, kde zůstávají migranti čekající na deportaci.

Podle izraelského úřadu pro migraci je teď v zemi zhruba 38 tisíc „infiltrátorů“. To je označení, které izraelské úřady používají pro migranty, kteří nepřicestovali přes oficiální hraniční přechod. Asi 1420 z těchto osob je v zadržovacích centrech.

Do Izraele přišlo mnoho migrantů zejména z Eritreje a Súdánu, kteří tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti. Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Proti deportacím se postavilo několik nevládních organizací. Mezi signatáři byla mimo jiné i Amnesty International Israel, Centrum pro migranty a uprchlíky, či Izraelská asociace pro lidská práva.

(pel)