Nařízení, kterým Sobotkova vláda od roku 2017 zvedla minimální mzdy řidičů autobusů, se nakonec rušit nebude, rozhodl premiér Andrej Babiš.

V české vládě panuje chaos jako v Kocourkově. Premiér Andrej Babiš otočil a peníze, které dostali loni řidiči autobusů navíc, jim zůstanou. Včera přitom Babiš mluvil o tom, že chce nařízení Sobotkovy vlády zrušit.

„Právě jsme s šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem domluvili, že peníze na řidiče zabezpečí kraje. Vláda bude hledat peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd,“ napsal dnes Babiš na twitteru.

Podle něj je důležité, aby přepravci peníze od krajů skutečně dali řidičům, což podle něj musí kontrolovat inspektorát práce.

„A nařízení vlády se měnit nebude. Budeme ale společně hledat způsoby, jak profesi řidiče lépe oceňovat,“ dodal premiér.

Ještě včera přitom předseda vlády po jednání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit, protože považuje za nesmyslné, aby premiér určoval mzdy soukromých přepravců. Vládní krok označil za předvolební akci svého předchůdce.

Praha má nedostatek řidičů už nyní

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2016 rozhodla, že od ledna 2017 se zvýší minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny. Stouply i další příplatky.

Kraje, které veřejnou dopravu objednávají a potřebné linky dotují, pak měly problémy s finančním pokrytím růstu mezd a tím, jak peníze k řidičům dostat. Nakonec loni v červenci vláda schválila příspěvek zhruba 394 milionů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Navýšení mezd řidičů bylo podle šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové nesystémové a nešťastné.

Praha má přitom nedostatek řidičů městské hromadné dopravy už nyní. Pražské tramvaje, autobusy i metro fungují  v prázdninovém omezeném režimu. Do běžného režimu se spoje vrátí od pondělí 15. ledna.

(pel)