Do Evropy se v roce 2017 dostalo 172 tisíc nových uprchlíků.

Do Evropy v roce 2017 dorazilo celkem 171 635 nových ilegálních migrantů. Uprchlíci si mezi sebou navíc vyměňují tipy na snazší trasy, jak se jednoduše dostat na evropský kontinent.

Zatímco loni dorazilo hlavně do Itálie, Řecka nebo Španělska 171 635 migrantů, předloni jich bylo 363 504. Počet uprchlíků tak meziročně klesl o více než polovinu. Statistiku zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Zhruba 70 procent všech běženců, kteří se ze severní Afriky nebo Blízkého východu přeplavili do Evropy, skončilo v Itálii, zbytek na evropskou půdu vstoupil ve Španělsku, Řecku a na Kypru.

Většina migrantů pocházela ze západní Afriky. Kromě nich pocházeli uprchlíci nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

Při snaze překonat Středozemní moře loni zahynulo nejméně 3100 utečenců.

Agentura EU pro ochranu vnějších hranic Frontex zaznamenala loni celkem 204 300 ilegálních přechodů unijní hranice.

Babiš a Fico odmítají kvóty

Premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš a Robert Fico se shodli v odmítání kvót na přerozdělování migrantů v rámci EU.

„Kvóty nefungují, jsou neefektivní, rozdělují Evropskou unii a zaplatili jsme obrovskou politickou daň za to, že takové rozhodnutí bylo přijato jen většinou na Radě ministrů,“ uvedl Fico.

Fico vyjádřil podporu dalším zemím visegrádské skupiny (V4), tedy Česku, Polsku a Maďarsku, v souvislosti s žalobami, které na tyto země kvůli neplnění migračních kvót podala Evropská komise

(pel)