Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Spoluzakladatel Uberu prodá podíl za 1,4 miliardy dolarů

Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel americké alternativní taxislužby Uber Technologies Travis Kalanick prodá za zhruba 1,4 miliardy USD (téměř 30 miliard Kč) téměř třetinu svého podílu v podniku. Kalanick nyní vlastní 10 % Uberu.

Globus odmítá zaplatit rekordní pokutu 183 milionů

Řetězec Globus podal rozklad proti pokutě 183 milionů Kč. Tu dostal v prosinci 2017 za porušení zákona o významné tržní síle od ÚOHS. Případem se bude nyní zabývat rozkladová komise předsedy ÚOHS Petr Rafaje. Pokuta tak ještě není pravomocná a Globus ji zatím platit nemusí.

Prazdroj rozšiřuje výrobu piva Pilsner Urquell

Plzeňský Prazdroj rozšiřuje varnu a začal instalovat první tři z deseti nových cylindrokónických tanků na výrobu piva Pilsner Urquell. Díky investici za 280 milionů Kč zvýší pivovar výrobní kapacitu piva Pilsner Urquell téměř o třetinu na více než 88 000 hektolitrů piva týdně a 3,5 milionu hektolitrů ročně.

Sazka zvýšila zisk i tržby

Loterijní společnost Sazka předloni meziročně zvýšila čistý zisk o 0,5 % na 999,7 milionu Kč. Tržby vzrostly o 5 % na 11,91 miliardy Kč, zhruba tři čtvrtiny připadaly na číselné loterie.

Prodej nových aut v ČR loni stoupl o 4,6 procent

Prodej nových aut v Česku loni stoupl o 4,6 % na rekordních 271 595 vozů. Téměř 75 % vozů pořídili firemní zákazníci. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia.

(pel)