Válka států EU o území je na spadnutí. Chorvatsko vyhrožuje Slovinsku kvůli přístupu k moři v Piranském zálivu.

Válka v Evropské unii o území Piranského zálivu mezi Chorvatskem a Slovinskem je na spadnutí. Chorvatští veteráni kvůli přístupu k moři vyhrožují Slovincům akcí. Řešení sporu prý vezmou do vlastních rukou.

O Piranský záliv v Jaderském moři vedou země spor už od získání nezávislosti na bývalé Jugoslávii v roce 1991. V roce 2008 kvůli sporu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o členství Chorvatska v EU. Na arbitráži se obě země nakonec dohodly v listopadu 2009 a Slovinci s ní v létě následujícího roku těsnou většinou vyslovili souhlas v referendu.

Rozsudek mezinárodní arbitráže, která značnou část zálivu přiřkla Lublani, vstoupil v platnost koncem června 2017. Záhřeb soud ale už v roce 2015 označil za zkompromitovaný a arbitráž odmítl.

Slovinsko od 30. prosince 2017 začalo arbitrážní rozhodnutí realizovat a chorvatským rybářům pohrozilo pokutami ve výši desítek tisíc eur (stovek tisíc korun), pokud budou jeho vodách lovit. Mnozí chorvatští rybáři proto pod hrozbou vysokých sankcí přestalo vyplouvat na moře.

Do sporu se nyní vložili chorvatští váleční veteráni. Veterán Petar Janjić, známý pod přezdívkou Tromblon (ruční granátomet), zveřejnil ultimátum premiérovi Andrejovi Plenkovićovi.

„Máš lhůtu 72 hodin k vyřešení problému se Slovinskem, jinak to uděláme my,“ citoval web index.hr z textu dopisu.

Tromblon hrozí, že pokud Plenković v daném termínu věc nevyřeší, dá dohromady stovku lodí rybářů a válečných veteránů, které „ochrání chorvatskou námořní hranici se Slovinskem před nezákonným vpádem cizí policie do chorvatských teritoriálních vod“.

Plenković na Tromblonovu výzvu přímo nereagoval, ale na zasedání vlády podle chorvatských médií mimo jiné řekl, že se chorvatská strana bude snažit držet toho, co již dříve řekla – to znamená, že se bude vyhýbat incidentům.

(pel)