Zpomalování iPhonů může stát amerického giganta Apple až 1 bilion dolarů. Přestože společnost disponuje mohutnými finančními rezervami, jedná se o tak velký obnos, že by peníze nemusely na pokrytí výloh stačit.

Americké společnosti Apple hrozí, že zaplatí až 1 bilion dolarů kvůli úmyslnému zpomalování iPhonů. Na kalifornskou firmu v současnosti míří už devět žalob, jedna z nich přitom žaluje Apple o neuvěřitelnou částku 999 miliard dolarů. Apple má sice velké finanční rezervy, obnos je však tak velký, že by peníze nemusely na pokrytí výloh stačit.

Informaci přinesl deník iDnes.cz.

V posledních týdnech vyšlo najevo, že Apple úmyslně zpomaluje starší iPhony a snižuje jejich výkon. Řada zákazníků totiž společnost podezřívala, že zpomalováním starších telefonů se snaží přimět spotřebitele k nákupu nového přístroje. To sice Apple popřel, zároveň ale přiznal, že mobilní telefony opravdu cíleně zpomaluje kvůli zhoršujícímu se stavu baterie.

Konkrétně se jedná o modely 6, 6S a SE. Podle amerického počítačového gigantu je to navíc vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém iOS totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve 100% kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Zpomalování telefonů tak má podle firmy prodloužit jejich životnost. Zástupci Applu si stojí za tím, že tato funkce je užitečná a v konečném důsledku pro zákazníky prospěšná. Proto hodlá podobným způsobem zpomalovat i všechny další iPhony v budoucnu.

Na kalifornskou firmu v současnosti míří už 9 žalob. Jedna z nich přitom žaluje Apple o neuvěřitelnou částku 999 miliard dolarů. Přestože Apple disponuje mohutnými finančními rezervami, jedná se o tak velký obnos, že by peníze nemusely na pokrytí výloh stačit. Jedná se přibližně o čtyřnásobek ročního obratu společnosti.

Žalujícím se nelíbí, že  Apple softwarovým zpomalováním procesoru jistým způsobem majitele starších modelů nutil zakoupit novější generaci. Apple měl podle žalující strany plošné přiškrcení iPhonů se staršími bateriemi jednoduše přiznat a majitelé by pak problém vyřešili její výměnou a nikoli nákupem nového telefonu, což bylo mnohonásobně nákladnější.

(pel)