S příchodem Nového roku začaly v Česku platit nové regulace. S igelitovými taškami rozdávanými zdarma v obchodech je od ledna 2018 konec. Skončily také klasické papírové recepty u lékaře, nyní doktoři musí vydávat elektronické recepty.

Od ledna 2018 mají všechny obchody přísně zakázáno poskytovat zdarma na nákup igelitové tašky. Zákaz igelitových tašek vyplývá z novely zákona o obalech. Totou novelou se Česko připojilo k zemím EU, které nezpoplatněné igelitky zakázaly z ekologických důvodů.

Povinným zpoplatněním plastových tašek reagovalo ministerstvo životního prostředí na povinnost vyplývající z evropského práva. Podle úřadu je však cílem bránit znečištění přírody taškami z plastu.

„Je potřeba si uvědomit, že každý z nás použije za jeden rok podle pesimistických odhadů na 300 plastových tašek, v mnoha případech úplně zbytečně. A jedna taková lehčí plastová taška se rozkládá přibližně 25 let,“ informoval předchozí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Za porušení zákona hrozí obchodníkům sankce do výše 500 tisíc korun. Obchodníky bude kontrolovat Česká inspekce životního prostředí a Česká obchodní inspekce.

Za bojkot eReceptu hrozí sankce až 2 miliony

Mezi další regulace, kterí v České republice vstoupily v platnost s úderem Nového roku, je povinnost elektronických receptů. Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka už dříve upozornil, že na venkově nemá odcházející lékaře kdo nahradit, a uvedl, že se tato situace brzy dotkne i lidí, kteří zatím žádné problémy s ambulantní péči nepociťují.

První rok eReceptu je pro lékaře povinný, ale bez pokut. Do systému se do konce roku nestihlo přihlásit několik tisíc lékařů. Těm, kteří žádosti podali, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém spravuje, nezvládl jejich dokumenty zpracovat, slíbil benevolentní přístup už minulý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Pokuty hrozily podle něj jen těm, kteří systém bojkotovali. Za nepoužívání eReceptu může být sankce maximálně 2 miliony korun.

Roční období je podle něj také dostatečná doba na další úpravy eReceptu. Měl by automaticky kontrolovat, jestli pacient nebere léky, které mají stejnou účinnou látku, nebo nežádoucí účinky při vzájemném působení.

Lékaři ale stále upozorňují na to, že systém není spolehlivý, a může být pro pacienty dokonce i nebezpečný. Vadí jim také, že systém nemá slibované funkce – jako třeba lékový záznam pacienta – a neumí ani upozorňovat na nežádoucí interakce mezi léčivy.

V roce 2017 kvůli tomu lékaři i několikrát protestovali. Jejich kritiku, že systém neustojí nápor, který ho v lednu čeká, ale vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) odmítá.

(pel)