Začleňování migrantů do německé ekonomiky neprobíhá optimálně. Stovky tisíc uprchlíků končí na sociálních dávkách.

V Německu je zhruba 600 tisíc migrantů na plných sociálních dávkách systému Hartz IV. Oproti roku 2016 přibylo čtvrt milionu běženců závislých na sociálních dávkách. Pracuje pouhých dvě stě tisíc imigrantů, tedy třikrát méně, než těch,kteří pobírají sociální dávky od státu. 

Na informaci publikovanou v deníku Die Welt upozornil Reflex.

Podle jiné statistiky přibližně 60 procent migrantů, kteří v Německu pracují, pracují jako kvalifikovaná síla. Ve 43 procentech případů jde o místa, u nichž je vyžadováno alespoň absolvování dvouletého učebního oboru.

Naopak velmi nízký je podíl imigrantů, kteří se mohou prokázat diplomem z vysoké odborné školy. Tyto údaje vyplynuly z průzkumu Institutu německého hospodářství (IW).

Pouze 9,4 procenta uprchlíků pracuje na pozicích, pro něž je zpravidla vyžadován vysokoškolský diplom z humanitních oborů.

Podíl těch, kteří vykonávají povolání předpokládající vysokoškolské vzdělání odborného či technického rázu, činí jen 4,1 procenta.

Německý institut se při svých výpočtech opíral o starší statistiky Spolkové agentury práce (BA) z letošního března, kdy bylo v Německu zhruba 140 tisíc zaměstnanců podléhajících sociálnímu pojištění, pocházejících z osmi nejdůležitějších zemí původu žadatelů o azyl. Koncem září už bylo těchto lidí 195 tisíc, což je o 75 tisíc více než v září předchozího roku.

Při oznamování listopadové míry nezaměstnanosti zdůraznil Raimund Becker z vedení BA, že mnozí z těch uprchlíků, kteří mezitím našli práci, vykonávají takzvané pomocné činnosti.

Podle poznatků IW z konce března letošního roku našla téměř pětina zaměstnanců z tradičních uprchlických zemí uplatnění například v bezpečnostních službách, údržbě budov, zahradnictví a dalších podobných službách. (sfr)