Německo se zásadně mění. Policie musí vytvářet uzavřené bezpečnostní zóny pro ženy, aby je mohla ochránit před sexuálními útoky severoafrických migrantů.

Německý Silvestr 2017 ve znamení mobilizace policejních sil. Berlín musí z obavy před opakováním sexuálních útoků ze strany migrantů z Afriky vytvářet pro ženy speciální bezpečnostní zóny, do kterých nebudou moci vstoupit muži. Podobné zóny uzavřené pouze pro ženy musela policie vytvářet také na karnevalu v Kolíně nad Rýnem i na Oktoberfestu v Mnichově.

V reakci na události z přelomu let 2015 a 2016 nejen v Kolíně nad Rýnem, kde se řada žen stala terčem sexuálně motivovaných násilností, letos u Braniborské brány v centru Berlína vznikne bezpečná zóna určená pouze ženám.

Mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem se má letos sejít několik stovek tisíc lidí. Zóna oslav bude zabezpečena dvojitým plotem, u vjezdů budou betonové bloky.

Kufry a ruksaky budou muset nechat návštěvníci doma, menší zavazadla jim některý z pěti stovek pořadatelů prohledá.

Poprvé bude na místě také takzvaná Safety Area, zóna, do které budou moci vstoupit pouze ženy a kde jim bude k dispozici vyškolený personál Německého červeného kříže. Ženy se na něj budou moci obrátit v případě, že se staly obětí sexuálního obtěžování, ale i v případě, že se v davu budou cítit nepříjemně.

Zóna bezpečí vznikne v Berlíně v reakci na masové sexuální útoky na ženy, které na přelomu let 2015 a 2016 páchali v Kolíně nad Rýnem, ale i dalších německých městech podle policie především imigranti ze severní Afriky.

„Ne znamená ne, a pokud toho pachatel nenechá, zakročíme,“ řekl mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf.

Podobné zóny pro ženy vznikly i loni na karnevalu v Kolíně nad Rýnem i na letošním Oktoberfestu v Mnichově.

Policisté budou v centru oslav v německé metropoli hlídkovat podle Neuendorfa v uniformách i v civilu. Policisté budou dohlížet na oslavy v Berlíně i mimo hlavní zónu u Braniborské brány. Celkem jich bude ve službě 1600.

Zóna nebezpečí

Zónu pro ženy kritizují policejní odbory.

„Říká se tím, že existuje zóna bezpečí a zóna nebezpečí,“ prohlásil předseda odborů Rainer Wendt.

Podle Wendta je takzvaná Safety Area, tedy zóna, do které budou moci vstoupit pouze ženy, „devastujícím signálem“ a „koncem rovnoprávnosti, svobody pohybu a sebeurčení“.

Ženy by podle něho měly mít právo cítit se bezpečně všude.

„Kdo na něco takového přišel, nepochopil politickou dimenzi problému,“ dodal předseda odborů. (sfr)