Průzkum: Těsná většina Němců podporuje Evropskou komisi v plánu na povinného přijímání uprchlíků v neposlušných členských zemích EU.

Němci podporují povinné přijímání migrantů do Česka a dalších států, jež doposud odmítaly povinné kvóty na rozdělování uprchlíků do členských zemí EU. Vyplynulo to z průzkumu YouGov pro deník Die Welt. Princip, podle něhož by jednotlivé členské státy EU měly být v nouzi nuceny k přijetí stanoveného počtu uprchlíků, podporuje 51 procent Němců.

Většina Němců podle tohoto průzkumu považuje ochranu vnějších hranic Evropské unie před ilegálními přistěhovalci za nedostatečnou. Požadují také povinné přijetí kvót na migranty.

V průzkumu, jehož výsledky přinesl německý list Die Welt, byli lidé dotázáni na kontroverzní téma unijních kvót na přijímání uprchlíků. Princip, podle něhož by jednotlivé členské státy EU měly být v nouzi nuceny k přijetí stanoveného počtu uprchlíků, podpořilo 51 procent Němců.

Těsná většina se tak vyslovilo v souladu s plánem Evropské komise, která prosazuje, aby členským státům bylo v případě nutnosti nařízeno plnění povinných kvót na přijímání uprchlíků.

Každá země EU podle Němců musí prokázat solidaritu. Zejména země střední Evropy včetně Česka přerozdělování migrantů

Šestašedesát procent dotázaných odpovědělo záporně na otázku, zda jsou vnější hranice EU dostatečně chráněny před ilegální imigrací uzavřením takzvané balkánské trasy a dohodami s Tureckem a Libyí.

Pouze 15 procent respondentů vyjádřilo v tomto ohledu spokojenost a 19 procent nebylo schopno odpovědět. (sfr)