Prezident Trump na čas obrátil svoji klimatickou rétoriku: požaduje příchod globálního oteplování do USA.

Americký prezident Donald Trump žádá pro USA globální oteplování. Ale jen příležitostně, jako řešení současné situace, kdy Spojené státy čelí kruté zimě. Trump napsal, že východnímu pobřeží USA, které nyní sevřely tvrdé mrazy, by přišlo vhod „nějaké to globální oteplování“. Současně však zaútočil na pařížskou klimatickou dohodu.

„Na východě by to mohla být nejstudenější zaznamenaná novoroční noc. Možná by se hodilo trochu toho starého dobrého globálního oteplování, na ochranu před nímž měly Spojené státy, ale žádné jiné státy, zaplatit bilióny dolarů,“ napsal Trump na Twitter.

Americký prezident patří dlouhodobě k odpůrcům teorií o globální změně klimatu. Velká část klimatologů je však přesvědčena, že teplota na Zemi stoupá.

Severovýchod Spojených států se v posledních dnech potýká s extrémními přívaly sněhu. Sever země zase trápí mrazy. Ve městě International Falls v Minnesotě u hranic s Kanadou klesla rtuť teploměrů na hodnotu minus 38 stupňů Celsia.

Varování před omrzlinami, které může snadno způsobit mrazivý vítr, vydali meteorologové i pro oblast Nové Anglie v severovýchodním cípu USA, pro sever Pensylvánie a pro stát New York.

Vzrůstající teplotě klimatu je přičítáno například tání arktického ledu. Z něj se do Atlantiku uvolňuje studená voda, která narušuje teplý Golfský proud. Výsledkem jevu, který se označuje jako globální oteplování, tak mohou být extrémně chladné zimy v některých oblastech, což je ale jen zdánlivý paradox.

S globální změnou klimatu je spojena také hrozba vzestupu hladin světových moří, která by negativně zasáhla mezi jinými právě města na východním pobřeží USA.

Předmětem sporu nadále zůstává to, zda příčinou oteplování je činnost člověka, nebo zda jde o přirozený klimatický mechanismus. (sfr)

Více o tématu globálního oteplování a skleníkového efektu čtěte ZDE:

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii