Prezident Mugabe (na fotografii vpravo; ruku v ruce s diktátorem Kadáfím) byl státem královsky odměněn za zničení kdysi relativně prosperující africké země.

Mugabe bude za odchod z funkce prezidenta Zimbabwe královsky odměněn. I když po 30 let plundroval zemi a okrádal obyvatelstvo, stát mu za jeho „službu“ vlasti dá luxusní rezidenci, k tomu 20 sluhů, automobily, letenky zdarma a k tomu spoustu peněz. 

Bývalý prezident afrického Zimbabwe Robert Mugabe dostane od vlády plně vybavenou rezidenci kdekoliv v Harare, hlavním městě Zimbabwe. Rodině bude k dispozici celkem 20 zaměstnanců placených ze státní kasy, například řidiči, kuchaři, zahradníci, ale i šestičlenná ochranka.

Mugabe bude vlastnit tři vozy, z nichž jeden bude každých pět let vyměněn za nový model. Vláda země by měla hradit i náklady na benzin.

Exprezident a jeho žena mohou jet v rámci země na čtyři výlety první třídou a čtyřikrát využít k cestě za hranice soukromé letadlo. Vláda přispěje exprezidentskému páru i finančně. Za Mugabeho, jeho ženu a další rodinné příslušníky také zaplatí zdravotní pojištění.

Seznam benefitů pro někdejšího vůdce Zimbabwe zveřejnil Mugabeho nástupce a dlouholetý spojenec, Emmerson Mnangagwa.

Mugabe (93 let) byl ve funkci prezidenta od 31. prosince 1987 do letošního listopadu. Odstoupil po 30 letech poté, co se proti němu v polovině listopadu postavila armáda.

Kritici ho obviňují z nedodržování lidských práv nebo manipulování voleb. Je podle nich zodpovědný i za vytvoření ekonomického deficitu v zemi.

Mugabe padající…

Mugabe údajně za svůj odchod z funkce obdržel deset milionů dolarů jako bonus k důchodu. Peníze údajně byly součástí úmluvy o odstoupení. Vláda však tvrzení popřela.

V době Mugabeho prezidentování zaznamenalo Zimbabwe, mimo jiné, i neslavný ekonomický „rekord“. V červnu roku 2008 se podle údajů tamního statistického úřadu inflace vyšplhala (meziročně) na 11,27 milionu procent z květnové úrovně 2,2 milionu procent. Ceny zboží v Zimbabwe za rok zvýšily na více než stotisícinásobek… (sfr)