Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Švýcarsko zažaluje Volkswagen kvůli emisní aféře

Švýcarská organizace na ochranu práv spotřebitelů SKS zažalovala Volkswagen kvůli jeho emisnímu skandálu. Požaduje odškodné pro zhruba 6000 lidí. Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Šéf Applu Cook vydělal 102 milionů dolarů

Technologická společnost Apple vydělala v letošním fiskálním roce 48,4 miliardy dolarů. Šéf Applu Tim Cook získal na bonusech 9,3 milionu dolarů, což je o 74 procent více než loni. Celkem letos vydělal 102 milionů.* * *

Airbus dohodl kontrakt s Indigo Partners za bilion

Evropský výrobce letecké techniky Airbus a americká investiční společnost Indigo Partners se dohodly na detailech rekordní objednávky 430 letadel za 49,5 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Smlouva se tak dostane ještě do účetních knih roku 2017 a Airbus tedy sníží dosavadní náskok zakázek konkurenčního amerického Boeingu.

Apple a Amazon jednají o podnikání v Saúdské Arábii

Apple a Amazon jednají v Saúdské Arábii o získání licence k podnikání v této zemi.  Obě firmy nyní prodávají své produkty na saúdském trhu prostřednictvím třetích stran. Jednání s technologickými giganty je dalším krokem v plánu korunního prince Muhammada bin Salmána zaměřeného na restrukturalizaci ekonomiky a snížení závislosti země na příjmech z prodeje ropy.

Japonská SoftBank získala podíl v Uberu

Japonská společnost SoftBank Group uspěla s nabídkou na koupi velkého podílu v americké alternativní taxislužbě Uber Technologies. Na nabídku konsorcia vedeného společností SoftBank zareagovali investoři a zaměstnanci Uberu ochotní prodat akcie reprezentující zhruba 20procentní podíl v podniku. SoftBank se díky transakci stane jedním z největších akcionářů Uberu a získá dvě křesla ve správní radě podniku. (sfr)